Societat28/03/2018

Només l'1,5% dels pisos de Barcelona estan buits

Un cens de l’Ajuntament en 17 dels 73 barris detecta que el 0,2% de tots els habitatges tenen okupes

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaBarcelona és lluny de ser una ciutat amb molts pisos buits, com feien témer les estimacions que s’havien fet fins ara, que situaven aquesta realitat en una forquilla d’entre 31.000 habitatges –el càlcul que va fer el govern de Xavier Trias– i 88.000 –la xifra de què es parlava el 2011 a partir de dades de l’Institut Nacional d’Estadística. El cens d’habitatges buits que està fent ara l’Ajuntament de manera detallada, pentinant barri per barri, ha provocat sorpreses a l’equip de govern. D’entrada, el percentatge de pisos desocupats és molt més baix del que s’esperaven: un escàs 1,52%, que equival a uns 12.500 pisos. Ni la meitat, doncs, de l’estimació que s’havia fet el mandat passat i a anys llum de la que es feia el 2011. De fet, l’equip de govern municipal ja havia anat aplanant el terreny abans de donar a conèixer els primers resultats del cens i havia situat el percentatge per sota del 3%, tal com va avançar l’ARA. Aquesta proporció ja es considerava que entrava dins de la normalitat del que és la rotació de pisos en una ciutat europea. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, atribueix la diferència entre les xifres que el seu equip esperava trobar i les que ha trobat, sobretot, al fet que el mercat immobiliari està ara més “tensionat” i qui té un pis buit, en condicions normals, o el ven o el lloga.

La radiografia, que ja s’ha fet en 17 dels 73 barris –i dona informació sobre el 28,8% del parc d’habitatge–, indica que un 0,2% dels pisos dels barris estudiats estan ocupats il·legalment. Si la xifra es fes extensiva al conjunt de la ciutat representaria uns 1.650 pisos. Montaner defensa que aquesta dada ja “dona pistes” sobre el nombre d’inquilins sense contracte que hi podria haver a la ciutat, tot i que no és un percentatge 100% aplicable al conjunt de la ciutat, perquè s’han començat a pentinar barris amb més problemes d’habitatge, com Ciutat Meridiana o el Bon Pastor, i encara no s’hi han inclòs xifres, per exemple, de barris de Sant Gervasi o les Corts.

Cargando
No hay anuncios

Un 25% en mans de societats

Per fer el recompte, a més, només s’han tingut en compte els pisos on hi havia indicis –com el baix consum d’aigua– que podien estar buits i, per tant, també hi ha pisos ocupats de forma il·legal que poden haver quedat fora del recompte. En qualsevol cas, aquesta és la primera aproximació sobre quants immobles poden estar ocupats de manera irregular a Barcelona. Dels primers resultats del cens, també se’n desprèn que la majoria dels habitatges desocupats són de propietaris particulars, un 70,6%. Un de cada quatre, però, pertany a societats. Així, dels 34.852 habitatges que ja s’han revisat considerant que eren sospitosos d’estar buits, 3.609 han resultat efectivament desocupats: l’1,52% del total. I d’aquests, 919 pertanyen a bancs, fons d’inversió i societats. Se n’han comptabilitzat 253 de bancs, 51 dels quals són de la Sareb (la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària). En el cas de pisos d’entitats bancàries que fa més de dos anys que estan buits, si no hi ha un acord amb l’entitat, el consistori es proposa començar el procediment sancionador d’acord amb el que recull la llei d’habitatge. També s’han trobat 428 pisos amb activitat turística il·legal.

Cargando
No hay anuncios

L’objectiu de l’Ajuntament és seduir els propietaris d’aquests habitatges perquè els incorporin al parc de lloguer social. Per això, el regidor, tot i admetre que el percentatge és més baix del que s’esperaven, remarca que el que és important és aconseguir mobilitzar el nombre més elevat de pisos possible. A més, Montaner anima a fer el mateix cens detallat a nivell metropolità, perquè apunta que en municipis veïns hi podria haver més pisos buits.