Barcelona ha multat 1.173 terrasses en pandèmia per ocupar massa espai
Al carrer Enric Granados, un dels més pressionats, s'han obert 138 expedients aquest any però s'hi manté la picaresca
BarcelonaEn temps de covid Barcelona ha sumat o ampliat fins a 3.668 terrasses. O, cosa que és el mateix: 10.174 taules més en places i carrers que eleven el total fins a les més de 36.000. I això, que ha donat aire a un sector molt afectat per les restriccions, també ha posat (més) en guàrdia veïns de zones com el carrer Enric Granados, a l'Esquerra de l'Eixample, on abans de la pandèmia ja convivien amb 76 terrasses (331 taules) i ara en tenen oficialment 38 de noves o ampliades (87 taules) i unes quantes desenes més que apareixen tot i no estar legalitzades: la picaresca de qui en posa de més o instal·la terrassa malgrat no tenir llicència per fer-ho. Tot, en un carrer que fa poc més d'un quilòmetre de llarg i on, segons la plataforma SOS Enric Granados, els vidres gruixuts i els elements aïllants són imprescindibles per intentar dormir. I tot i així...
El govern municipal admet la problemàtica, que s'arrossega des que el carrer va estrenar el disseny amb prioritat per a vianants –i via lliure a les terrasses– a finals dels 90, i que s'ha incrementat amb l'autorització de taules extres, però defensa que ha fet un seguiment més gran dels incompliments en aquesta artèria, com també als carrers Parlament, avinguda Gaudí i passeig de Sant Joan, que són els quatre focus més grans de problemes de convivència veïns-terrasses a l'Eixample.
Al conjunt de la ciutat, des del maig de l'any passat i fins a mitjans de setembre, s'han obert 2.151 expedients sancionadors contra bars i restaurants per incomplir la normativa –sobre un total de 9.732 llicències de terrassa–, i d'aquests 1.173 han derivat en una sanció que oscil·la entre els 750 i els 3.000 euros. Els motius? Des de posar massa taules o no tenir llicència fins a col·locar elements entorpint el pas. La ciutat també ha dictat la retirada de 219 terrasses que no s'ajustaven a la norma, 15 de les quals ja han arribat al punt de ser efectivament retirades, i les altres o han solucionat la il·legalitat o tenen el procediment obert.
69 multes a Enric Granados
En el cas del carrer Eric Granados les inspeccions, que s'han intensificat aquest estiu, van detectar d'entrada que hi havia tres terrasses instal·lades sense cap permís, que tenen en curs un procediment de retirada. Dues, però, continuaven aquesta setmana amb quatre taules l'una i cinc l'altra com si no passés res. El nou regidor del districte de l'Eixample, Pau González, defensa que s'han centrat esforços en les inspeccions en aquest carrer, que, de fet, ha concentrat ell sol, entre els mesos de maig i setembre d'aquest any, el 6,5% de tots els expedients per infraccions que s'han obert a la ciutat i que, fruit d'aquesta "pressió", s'ha aconseguit rebaixar la picaresca. En total, a Enric Granados s'han obert 138 expedients entre el maig, que és quan comença la temporada alta de terrasses, i el setembre, i 69 s'han traduït en sancions. I hi ha també diferents locals amb ordres de cessament perquè han de corregir irregularitats, com ara haver adaptat porxos per poder sumar més taules i superar el límit autoritzat.
La trampa més habitual és tenir més taules de les permeses, però també col·locar elements enganxats a la façana, cosa que incompleix l'ordenança i dificulta els moviments de les persones invidents i que ha motivat 48 expedients a Enric Granados aquest any. Des del districte remarquen que en les primeres inspeccions van detectar grans incompliments, com un local amb permís per a quatre taules que n'ofertava disset, i que també es va convocar tots els restauradors del carrer a una cimera per insistir en la necessitat de cenyir-se a la normativa.
Segons el regidor de l'Eixample, les inspeccions han mitigat l'excés de taules: la primera que es va fer, al maig, va trobar 58 il·legalitats, 42 de les quals implicaven afegir més taules de les permeses, i l'última va trobar 29 trampes, sis de les quals eren un excés de taules. Entre una revisió i l'altra, però, també hi ha un canvi important, que és el nombre de terrasses que es van poder auditar: a la primera es van trobar 15 terrasses no instal·lades i a l'última aquesta xifra va créixer fins a les 41. Sobre locals oberts, les infraccions es donaven en un 58% del total al maig i van acabar l'estiu en un 37%. "Sense caure en triomfalismes, podem dir que la campanya coordinada que s'hi ha fet ha funcionat", remarca González.
Un soroll que no s'atura
Els veïns de SOS Enric Granados admeten certa millora per aquests controls, però denuncien que les inspeccions no s'han fet sempre en les hores calentes del carrer, a partir del vespre, que és quan les infraccions marquen els seus màxims. El xat que comparteixen treu fum amb les informacions sobre quantes taules de més té avui un local o sobre el soroll insuportable de l'última nit. Un soroll que, quan tanquen els bars, es desplaça als bancs i s'allarga fins a la matinada. "Alguns locals sí que han fet canvis per complir, però n'hi ha que continuen sense ni molestar-se en amagar la pila de taules que pensen anar sumant. Sobta el sentiment d'impunitat", explica Jordi Badia, que lamenta que el carrer s'ha convertit en "un gran bar".
El director del Gremi de Restauradors de Barcelona, Roger Pallarols, en canvi, defensa que el compliment de normativa és la tònica dominant i que s'ha de perseguir i multar a qui surt de la pauta, però afegeix que no es pot pretendre tornar a "la ciutat del confinament, amb una economia paralitzada i la vida social prohibida". "Compliment normatiu sí, però ciutat pandèmica no", resumeix.
Sobre la queixa del soroll, el districte també ha instal·lat dos sonòmetres en dos punts del carrer amb l'objectiu d'extreure conclusions més a llarg termini de quina és l'evolució dels decibels. La Guàrdia Urbana ha rebut, entre el juny i l'agost, 79 queixes pel soroll dels bars i 34 per les molèsties que causen les persones que allarguen la nit al carrer.
El debat sobre l'espai de més cedit a les terrasses s'amplia ara que l'Ajuntament ha de decidir quines es podran consolidar i quines hauran de desaparèixer. Des de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) fa setmanes que impulsen una campanya de denúncia recollint fotografies d'aquells espais on consideren que l'ocupació de taules i cadires és excessiva. La modificació de l'ordenança aprovada ja inicialment preveu poder mantenir les que s'han guanyat en calçada si instal·len les noves plataformes que han de substituir els blocs de formigó i la resta s'estudiaran cas per cas per veure si s'ajusten a normativa.
A l'espera de definir quines seran les regles del joc per mantenir o no el que s'ha guanyat, el regidor de l'Eixample apunta que segurament el percentatge a mantenir a Enric Granados serà més baix perquè aquí ja es parteix d'una situació de molta ocupació i, de fet, s'ha dictat una suspensió de llicències que impedeix que hi arribin nous locals de restauració.
- EixampleEl districte de l'Eixample concentra ell sol el 30% de les terrasses que hi ha a Barcelona i té punts d'especial concentració com Enric Granados, el carrer Parlament, l'avinguda Gaudí o el passeig de Sant Joan. Segons l'Ajuntament, les inspeccions a terrasses s'han concentrat aquí i en altres punts calents com la rambla Catalunya i Universitat.
- El carrer BlaiEl carrer Enric Granados comparteix amb el carrer Blai, al Poble-sec, l'etiqueta de ser una via de monocultiu de terrasses. En el cas de Blai, amb predomini de l'oferta gastronòmica del pintxo a un euro. Els entorns d'aquest carrer també han requerit revisions recurrents a les terrasses, durant l'estiu, segons destaca l'Ajuntament.
- Ciutat Vella i les places de GràciaTot Ciutat Vella en conjunt –amb especial èmfasi al barri de la Barceloneta– i també les places de Gràcia són espais que reben un tractament especial a l'hora d'abordar les problemàtiques del soroll i també de les dificultats de mobilitat que poden comportar les terrasses. A les dues zones, de fet, hi va haver polèmica perquè d'entrada es van denegar moltes de les ampliacions sol·licitades.
- Sant MartíLa rambla del Poblenou i el carrer Rogent, al Camp de l'Arpa del Clot, són les dues artèries amb més concentració de terrasses del districte de Sant Martí. L'Ajuntament ha desplegat inspeccions regulars durant l'estiu en aquests dos eixos.