Barcelona rep 2,7 milions més de turistes a l’any que fa una dècada
El Govern recapta a Catalunya 133 milions d’euros amb la taxa turística en quatre anys d’aplicació
BarcelonaCatalunya viu un creixement turístic imparable, amb Barcelona com a ariet. Any rere any els visitants s’acomiaden deixant al seu pas una nova estela de xifres rècord. L’any passat van ser 30,2 milions els visitants estrangers que van triar Catalunya com a destí. Enguany, només de gener a juliol, Catalunya ja n’ha rebut 16 milions i les previsions són que a final d’any la xifra es dispari, gràcies a un nou estiu de rècord que ha fet penjar el cartell de complet a bona part dels establiments. Ara mateix, Catalunya està rebent cinc milions més de visitants que fa deu anys. Des del 2005, només hi ha hagut tres anys en què la xifra ha baixat lleugerament (del 2008 al 2010), però des d’aleshores l’ascens és imparable. S’han multiplicat els turistes i també els reptes que comporta l’arribada d’una massa de visitants en un país de poc més de 7 milions d’habitants que en mesos com el juliol o l’agost pot estar rebent tants turistes com gairebé un terç de la seva població.
En aquest context, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en ocasió del Dia Mundial del Turisme, que se celebra avui, xifra en 133 milions d’euros la recaptació de la taxa turística, un impost que es va implantar ara fa prop de quatre anys i que s’ha convertit en un dels molts fronts oberts que l’arribada massiva de turistes ha deixat al seu pas per Catalunya. Baiget, que ahir va presidir a Girona la 13a edició del Dia Mundial del Turisme, dedicat enguany al turisme accessible i universal, va deixar clar que “la taxa és aquí i s’hi quedarà”. Qualsevol modificació, va recalcar, si és que és necessària, “es farà des del diàleg i el consens” amb el sector i les administracions. Des de fa uns mesos són uns quants els municipis, entre els quals hi ha Barcelona -que concentra més de la meitat del creixement de visitants en aquesta dècada- i Tarragona, que demanen un retorn més gran de la taxa.
Múltiples fronts oberts
La relació amb la marca Barcelona és un altre dels reptes a què Catalunya ha de fer front en matèria turística. La capital catalana ha passat de rebre 5,6 milions de turistes el 2005 a 8,3 milions el 2015, amb un nou rècord cada any, sense excepcions, segons dades de Turisme de Barcelona. Aquest fort increment, però, ha començat a generar rebuig ciutadà. El govern de Colau té pendent de cara a aquesta tardor aprovar el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (Peuat), que ha de centrifugar els hotels a la perifèria de la ciutat, i per al qual encara no ha trobat els suports necessaris.
La Generalitat, per la seva banda, treballa en el decret del reglament de turisme de Catalunya, que va acabar el període d’al·legacions fa dues setmanes. Sobre això, l’Ajuntament de Barcelona va lliurar un document de 23 pàgines en què reclamava una normativa més estricta per combatre els pisos turístics il·legals, entre altres mesures. Per al regidor d’Empresa i Turisme, amb el projecte de decret “es perd una oportunitat per afrontar de manera decidida un tema que no només afecta Barcelona sinó també una multiplicitat de ciutats, com són els habitatges d’ús turístic”. Per a Colom, no es regula prou, i això obre la porta a “afectacions en l’habitatge i la convivència veïnal i a la competència deslleial amb altres establiments, i, a més, no ajuda a afavorir un turisme de qualitat”.
Una setmana d’activitats
Amb aquests i altres fronts oberts, com la desestacionalització del turisme o la diversificació de les arribades internacionals a zones de Catalunya menys massificades, el Govern engega des d’avui una setmana d’activitats en la qual es preveu que participin prop de 1.500 professionals del sector turístic català i internacional. Entre les propostes s’inclouen el Seminari Internacional sobre Senderisme i Turisme Rural, el lliurament dels Guardons del Turisme de Catalunya 2016 o l’homenatge als professionals de la cuina catalana.
Els turistes jubilats gasten 12,7 euros menys
Els turistes de més de 65 anys representen un 20% del total dels viatges internacionals que fan els europeus cada any. Tot i el volum que suposen, la seva despesa és inferior a la de la resta de franges d’edat, segons va revelar un informe fet públic ahir per l’Eurostat amb motiu del Dia Mundial del Turisme, que enguany està centrat en la promoció de l’accessibilitat universal, amb especial atenció a la tercera edat i als col·lectius amb discapacitats. Així, tot i que una de cada cinc nits correspon a turistes jubilats, aquest col·lectiu gasta una mitjana de 52,6 euros per dia, 12,7 menys que el turista mitjà. En general, segons els indicadors de l’Eurostat, els viatgers de més de 65 anys prefereixen fer turisme al seu país d’origen, una situació que es dóna en dos terços dels casos. En el cas d’Espanya i Grècia, la xifra es dispara: el 94% de les nits que els espanyols d’aquesta franja destinen a vacances són dins de l’Estat mateix, i un 93% en el cas dels grecs.