Barcelona intensifica la guerra contra els pisos turístics il·legals
L'Ajuntament ordena durant l'estiu el tancament de 615 habitatges d'ús turístic il·legal i multarà fins a 9 plataformes 'online' que anunciaven pisos sense llicència, com ara Tripadvisor o Fotocasa
BarcelonaA finals de juny, l’Ajuntament de Barcelona va donar la benvinguda a la temporada d’estiu amb un pla de xoc especial que havia de posar fre a la proliferació de pisos turístics il·legals en una ciutat cada vegada més massificada pel turisme. Dos mesos després, el consistori s’acomiada de les vacances amb un balanç de 615 pisos il·legals que hauran de cessar la seva activitat i amb l’anunci que 9 plataformes 'online' –entre elles Tripadvisor o Fotocasa– seran multades per publicitar allotjaments il·legals als seus webs, segons va explicar ahir la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. Com a troballa sorpresa, l’Ajuntament també ha detectat fins a 32 albergs o pensions que operaven sense llicència a la ciutat. Aquests són alguns dels punts claus de la guerra del govern d’Ada Colau contra els pisos turístics il·legals, dos mesos després de l’aprovació del pla de xoc.
Adéu a 615 pisos il·legals
Hauran de cessar l’activitat i pagar una multa de 30.000 euros
Una de les mesures estrelles del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals era un nou equip de visualitzadors per identificar a través de les xarxes i també al carrer, in situ, possibles habitatges sense llicència. En aquest dos mesos, aquest nou equip ha fet 1.045 visualitzacions a peu de carrer que han permès identificar 766 pisos il·legals, 418 dels quals ja han rebut l’avís de cessament. Com a detall curiós, al juliol el nou equip de visualitzadors ja havia identificat i verificat in situ 234 pisos il·legals, deu cops més que via inspecció. El nou equip està format per persones a l’atur contractades via plans d’ocupació municipals, gestionats per Barcelona Activa.
En total, amb la suma d’inspectors i visualitzadors, el consistori haurà ordenat en aquests dos mesos el tancament de 615 pisos turístics il·legals, que hauran de cessar l’activitat i pagar una multa de 30.000 euros. Si no acaten l’ordre de cessament, en un període d’entre sis i dotze mesos, l’Ajuntament els podria precintar l’establiment. Fins ara, els districtes on s’han pogut efectuar més ordres de tancaments són l’Eixample (197), Ciutat Vella (124) i Sant Martí (73).
Durant els mesos previs al pla de xoc, el govern de Colau només va aconseguir tancar 38 pisos turístics il·legals. Segons càlculs del grup municipal d’ERC, a Barcelona hi hauria uns 10.000 pisos turístics operant sense llicència. Els republicans van determinar que, a aquell ritme, l’Ajuntament trigaria 132 anys a tancar-los tots, i va exigir a BComú un pla de xoc per accelerar el procés, com a línia vermella per asseure’s a negociar la regulació hotelera que el govern de Colau vol aprovar en els propers mesos.
Com a resultat de la posada en marxa del pla de xoc i vistos els resultats, l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) reclama també mesures que permetin un creixement ordenat dels pisos legals. Només així, argumenten, es podrà satisfer la demanda dels visitants que, d’altra manera, “opten per establiments il·legals”. Actualment, a Barcelona hi ha un total de 9.600 llicències autoritzades per a apartaments d’ús turístic.
Multes a les plataformes 'online'
Es multarà amb 30.000 euros Tripadvisor, Fotocasa o Windu
Les plataformes 'online' que publiciten ofertes d’allotjament il·legal a Barcelona és un altre dels principals camps de batalla de l’Ajuntament. Properament, segons va anunciar ahir Janet Sanz, es faran efectives les sancions de fins a 30.000 euros a 9 plataformes que operen a Barcelona: Tripadvisor, Fotocasa, Rent4days, 9flats, Houstrip, Only-apartments, Windu, Oh Barcelona i Niumba. El motiu, fer publicitat de les ofertes il·legals i negar-se a compartir informació de possibles adreces infractores amb l’Ajuntament. Es tracta d’una sanció similar a la que ja van rebre Airbnb i Homeway, multades amb 60.000 euros cadascuna, també per publicitar allotjaments turístics il·legals i negar-se a facilitar informació. En aquest sentit, Sanz ja va avisar al juliol que si Airbnb i Homaway no canviaven d’actitud i reincidien serien multades amb 600.000 euros. Ahir la tinenta d’alcaldia va anunciar que, si abans de 3 mesos no col·laboren amb l’Ajuntament, faran efectiva la sanció de 600.000 euros.
Albergs i pensions il·legals
L’Ajuntament detecta 32 ‘hostels’ que operaven sense llicència
Com a novetat derivada del pla de xoc contra els pisos turístics il·legals, l’Ajuntament ha detectat fins a 32 albergs que operaven sense llicència. Segons va explicar ahir Sanz, els establiments van localitzar-se a través d’internet, on s’anunciaven com a albergs, pensions o 'hostels', i que no consten als arxius del consistori. Properament, un cop es comprovi que operen de manera il·legal, tots ells rebran l’avís de cessament amb la corresponent sanció.
Col·laboració ciutadana
Les plataformes d’amfitrions critiquen la denúncia entre veïns
Potser un dels aspectes més polèmics del pla de xoc de l’Ajuntament és el nou portal web habilitat perquè els ciutadans puguin denunciar qualsevol adreça sospitosa d’amagar un habitatge turístic il·legal. A través d’aquesta via, el consistori ha aconseguit 1.123 adreces que actualment s’estan investigant. Segons va assenyalar ahir la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, la majoria de denuncies resulten ser certes.
Per a l’associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona, “que un veí n’hagi de denunciar un altre” els sembla “propi de la inquisició”. Justament per aquest motiu, a mitjans d’agost un grup anònim d’amfitrions d’Airbnb van animar els veïns a “boicotejar” l’Ajuntament amb falses denuncies per “inundar” el servei. “L’Ajuntament rep “tan poques queixes que ha d’instar els barcelonins a delatar els seus veïns”, van lamentar en una carta que van enganxar en alguns els barris més turístics de Barcelona, com el Gòtic i el Raval.
Per potenciar la col·laboració dels veïns a l’hora de denunciar possibles pisos il·legals, l’Ajuntament ha estat enviant des del juliol 800.000 cartes on apel·len a “la complicitat” ciutadana per tal de delatar els possibles infractors. “Per poder iniciar la tramitació d’un cessament d’activitat il·legal cal trobar dues vegades turistes allotjats amb un contracte de lloguer inferior a 31 dies. És per aquest motiu que us sol·licitem que ens faciliteu informació si creieu que a la vostra finca hi ha un habitatge d´ús turístic il·legal”, diu la carta del consistori, firmada per la Direcció de Serveis d’Inspecció.
Com a dada curiosa, 125 de les 1.123 adreces denunciades a través del web de l’Ajuntament les han fetes els mateixos turistes, que en molts casos comencen a notar també els problemes de la massificació. En l’última enquesta sobre l’activitat turística del consistori, el 58% dels visitants estrangers alertava que “a Barcelona hi ha massa gent per fer visites turístiques”