Barcelona impulsa l'alimentació sostenible per fer front al canvi climàtic
Entre un 21 i un 37% de les emissions d'efecte hivernacle estan produïdes pel sistema alimentari
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona vol que l'octubre sigui el plat fort de la ciutat com a Capital Mundial de l'Alimentació 2021, i programa diferents activitats adreçades a institucions, ciutadania i professionals per promoure una alimentació sostenible. El comissionat d'economia social, desenvolupament local i política alimentària de l'Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, ha assegurat que "el sistema alimentari produeix entre un 21 i un 37% de les emissions que provoquen el canvi climàtic". Per això, segons Porro, per "fer front al canvi climàtic" s'ha de tocar "el model alimentari".
Entre les activitats programades destaca el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà que se celebrarà del 19 al 21 d'octubre a Barcelona. Es preveu que reuneixi més de 200 tècnics, representants polítics, membres d'agències internacionals, científics i líders de la societat civil, a banda de 200 persones més que s'hi connectaran en línia. A més, s'hi ha de presentar el Barcelona Challenge for Good Food and Climate, amb què es vol aportar la mirada municipal de manera conjunta a la COP26, la cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que tindrà lloc a Glasgow a principis de novembre. Per a Porro, el missatge que es vol transmetre és que "cal fer acords de veritat, acords efectius" i que s'incorpori el sistema alimentari en els elements contra el canvi climàtic.
Més enllà de les institucions, l'Ajuntament prepara la Setmana Ciutadana per una Alimentació Sostenible, en què es duran a terme activitats lúdiques i formatives per a tots els públics. L'objectiu és acostar l'alimentació sana i sostenible a la ciutadania. Aquests actes duraran del 14 al 24 d'octubre, però el centre serà el dia 16, que és, a més, el Dia Mundial de l'Alimentació.
També el Gastronomic Forum Barcelona, que té 20 anys d'història, es reinventa per tractar la mateixa temàtica. Així, es vol fer arribar als professionals de la restauració i la gastronomia els valors de l'alimentació sostenible. Tindrà lloc del 18 al 20 d'octubre i programarà classes magistrals, sessions temàtiques, tasts, presentacions o cooking shows.
Acadèmicament també estan programades diverses jornades científiques en col·laboració amb diferents universitats i altres actors per tractar el vessant més tècnic de l'alimentació sostenible. A banda, es continuarà treballant per fer arribar el missatge als infants a través de les escoles i segueixen en marxa projectes com el Biomarket de Mercabarna, un mercat majorista d'aliments frescos ecològics, o el Comerç Verd, que ajuda els paradistes dels mercats de la ciutat a oferir aquest tipus de productes i s'acabarà d'implementar aquesta tardor.
Segons Porro, a Catalunya hi ha la "sort de tenir una dieta mediterrània", així com una "cultura de compra d'aliments" que afavoreixen aquesta alimentació sostenible, amb "comerç de proximitat encara molt viu". Tot i això, s'estan començant a notar tendències similars a les d'altres països, on dominen els productes processats i industrials. Per això, Porro ha fet una crida a "no perdre aquesta cultura alimentària" que encara es manté, però que està perdent força.
Focus en les rendes més baixes
Porro també ha admès que les dades més preocupants s'observen en "barris amb rendes més baixes". "L'alimentació sostenible i saludable ha d'estar a l'abast de tothom", ha sentenciat. Per fer-ho, recorda que hi ha tot un seguit de maneres per "tenir una dieta saludable i sostenible sense gastar més diners", com consumir productes de temporada, productes locals o incorporar més llegum i proteïna vegetal a la dieta. I, d'altra banda, ha demanat a "aquells que tenen competències" que facin polítiques públiques per "facilitar que els productes ecològics cada vegada siguin més accessibles".