Barcelona rebutja expropiar el gimnàs de Sant Pau però es compromet a salvar-lo
El govern de Colau no descarta l'expropiació però vol esgotar primer la via de la negociació amb els propietaris, la família Samaranch
BarcelonaBarcelona no expropiarà l'immoble del número 46 de la ronda de San Pau, on actualment hi ha el gimnàs social Sant Pau, en perill per l'expiració del contracte de lloguer amb la propietària, la família Samaranch. La Comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha votat aquest dimecres en contra d'una proposició del grup municipal de la CUP, que demanava considerar el gimnàs Sant Pau com un servei essencial del barri del Raval i s'impulsés una expropiació per salvar-lo de l'amenaça de tancament que plana sobre la instal·lació. La proposta de la CUP, amb 8 vots a favor –ERC els ha donat suport– i 8 en contra, s'ha rebutjat amb el vot de desempat del govern municipal. CiU i el PSC s'han abstingut.
A pesar de la negativa, la tinenta d'alcaldia i regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, s'ha compromès a salvar el gimnàs de Sant Pau. "No descartem l'expropiació, però volem esgotar abans la via de la negociació amb la propietat", ha assenyalat. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, també ha subratllat que des de l'Ajuntament encara tenen "fe" en la via negociatòria. "El punt positiu és que la propietat ha fet una oferta, i això indica que té sensibilitat pel projecte del gimnàs", ha recalcat.
Concretament, la proposta de la família Samaranch és prorrogar el lloguer per dos anys, fins el juny de 2018, data que coincideix amb l'extinció dels contractes dels altres comerços llogaters de la finca de la ronda de Sant Pau 46. A més, els posa la condició que signin el contracte com a societat limitada –i no com a cooperativa– i que renunciïn a la part del gimnàs situada a la finca del carrer de la Reina Amàlia 10, corresponent a la sala de boxa, el vestidor infantil i la sortida posterior d'emergència. Des de la direcció del gimnàs, van rebutjar la proposta perquè necessiten renovar el contracte per un mínim de quatre anys, que és el període necessari per seguir el pla de viabilitat extern i per obtenir el finançament de Coop57 i la capitalització de l'atur dels treballadors.
Tots els grups, disposats a salvar el gimnàs
Durant la comissió d'aquest dimecres, més enllà del seu vot, tots els grupsmunicipals han reivindicat la necessitat de protegir el projecte del gimnàs de Sant Pau, i per això s'han obert a arribar a acords concrets que permetin evitar el seu tancament sense haver d'arribar a la mesura de l'expropiació forçada. "És una via que es pot arribar a utilitzar com a últim recurs si fallen els altres mecanismes", ha concedit el regidor de CiU Jordi Martí, que s'ha abstingut. "El que és important és que l'Ajuntament lideri les negociacions i el diàleg amb la propietat", ha conclòs.
El gimnàs social de Sant Pau dóna servei a més de 1.200 socis –700 de forma gratuïta–, va ser el primer centre amb vestuari trans i allarga l'horari durant el ramadà perquè els musulmans hi puguin anar havent sopat. També ha ensenyat a nedar més de 400 nens en risc d'exclusió social i permet l'entrada gratuïta als menors que acreditin que van aprovant les assignatures. "Si salvem el Sant Pau, salvarem un tros del Raval", diuen els seus fundadors.