Barcelona aplicarà una renda mínima experimental de 400 euros

La prova pilot, finançada en part per la Unió Europea, beneficiarà 1.000 llars de Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris

La pobresa augmenta a Barcelona / PERE TORDERA
Selena Soro
31/05/2017
3 min

BarcelonaUn miler de llars de l'eix Besòs de Barcelona es beneficiaran a partir de setembre d'una renda mínima d'entre 400 i 525 euros, la quantitat que calcula l'Ajuntament que és necessària per viure a la ciutat, habitatge a part. La tinent d'alcaldia de Drets Socials del consistori, Laia Ortiz, ha anunciat aquest dimecres la posada en marxa d'una prova pilot que comptarà amb un finançament estimat de 13 milions d'euros, dels quals 4,85 els aporta directament la Unió Europea. L'aportació europea correspon a un premi que l'octubre passat la Unió Europea va concedir a Barcelona per posar en marxa aquesta renda municipal d'inclusió, batejada amb el nom de B-MINCOME. "Barcelona va sortir premiada, reconeguda i finançada", ha celebrat Ortiz.

Durant els propers dos anys, un total de 1.000 llars dels barris que conformen l'eix Besòs rebran una ajuda econòmica que, combinada amb diferents polítiques d'inserció sociolaboral, permetran estudiar científicament quina és la millor manera d'atorgar-se. Així, les llars participants es dividiran en diversos grups. Algunes rebran l'ajuda condicionada a un procés d'inserció laboral, mentre que d'altres no tindran aquesta condició. També hi haurà un grup que tindrà l'ajuda limitada en topalls, segons si ja es rep algun ingrés o si es treballa, mentre que d'altres podran compatibilitzar la subvenció amb una feina. En cas d'existir limitacions, les prestacions es reduiran en la mateixa quantitat en què la llar obtingui ingressos addicionals. Les ajudes, en tot cas, seran per persona. L'objectiu de l'Ajuntament, doncs, és experimentar i intentar esbrinar quina modalitat resulta més efectiva i eficient a l'hora de sortir de la pobresa o inserir-se socialment.

Les 1.000 llars beneficiàries seran escollides mitjançant un sistema aleatori estratificat. La selecció es farà entre usuaris dels centres de serveis socials, del Servei d'Inclusió Social (SIS), receptors del fons 0-16 o bé participants del programà Làbora. Entre les condicions prèvies per accedir al programa, més enllà de viure en un dels deu barris de l'eix Besòs –districtes de Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris–, cal que faci dos anys que s'estigui empadronat a Barcelona. A més, cal que almenys una de les persones tingui entre 25 i 60 anys, ja que un dels objectius del B-MINCOME és "avaluar la importància dels incentius externs per accedir al mercat del treball".

Experiment social

L’avaluació de polítiques públiques a través de l’experimentació social és, de fet, una pràctica cada vegada més estesa arreu del món, segons explica a l’ARA el professor d’economia aplicada de la UB Raul Ramos. Igual que en els assajos de nous medicaments, l’avantatge d’aquest sistema “és que permet veure els efectes beneficiosos i perjudicials d’una manera pràctica”, indica. Així i tot, per a Ramos aquest tipus d’experimentació social té un handicap. “Les persones que formen part de l’experiment són conscients de fer-ho, no hi ha placebo. Això pot fer que es moguin per incentius que venen condicionats pel propi experiment, i que el resultat es distorsioni”, il·lustra. “Caldrà ser molt curós amb les conclusions”, conclou l’expert, que així i tot valora positivament que s’experimenti i que juntament amb les ajudes “s’exigeixi una responsabilitat”.

L’economista Miquel Puig aplaudeix també la vessant experimental del projecte, i que s’inclogui el criteri “d’esforç personal” vinculat a una part de les rendes. Així i tot, avisa que “caldrà veure com es fa”, perquè “sobre el paper tot sona bé”, però “en l’aplicació està la diferència”.

El projecte cofinançat amb Europa va ser escollit entre 400 iniciatives que van presentar les ciutats europees, i se centra en l’eix Besòs perquè totes les ajudes que arriben de la UE han de tenir una vessant social, amb incidència especial en espais on les desigualtats estan més marcades, com és el cas dels barris de Sant Andreu, Sant Marti i Nou Barris. Des de l’inici del mandat d’Ada Colau, l’eix Besòs, “un dels abandonats de la ciutat”, en paraules de l’alcaldessa, es troba en procés de transformació. L’Ajuntament invertirà 150 milions d’euros en 15 barris durant aquest mandat, i els primers per on ha començat són els de l’eix Besòs, amb una inversió aproximada de 10 milions per barri.e

stats