Barcelona fa un primer pas per evitar que els treballadors socials hagin d’anar als desnonaments
Una circular de l’Ajuntament els autoritza a adreçar un informe al jutjat per no acompanyar la comitiva
BarcelonaDesprés de setmanes de molta tensió entre els treballadors de serveis socials de Barcelona, amb una vaga inclosa per denunciar que no donen a l’abast, l'Ajuntament fa un primer pas per atendre una de les seves demandes: no haver d'acompanyar la comitiva judicial als desnonaments. Una nova circular de la gerència de Drets Socials del consistori inclou que el professional que porta el seguiment de cada cas d’amenaça de desnonament pugui decidir, juntament amb la direcció del centre, que la seva presència a la comitiva judicial en el moment del llançament no és ni necessària ni positiva i comunicar-ho així en un informe al jutjat. Si el jutjat no s'hi oposa, aquest tràmit garantirà al treballador de serveis socials no haver de ser a la porta del domicili en el moment de l’expulsió, un fet que recriminen que posa en risc la seva relació professional amb les persones ateses.
Fonts municipals apunten que el que es busca amb aquest canvi és que el serveis socials facin arribar al jutjat amb antelació la feina que s’ha fet en cada cas, i apunten que és un sistema que ja s’ha provat de forma pilot al districte de Sants-Montjuïc, on en el 90% dels casos els treballadors de serveis socials no acaben acompanyant la comitiva judicial.
Els sindicats ho celebren com un primer pas, certament, però remarquen que el canvi que fa temps que reclamen és que es deixi sense efecte el protocol que el 2013, quan Xavier Trias (CiU) era alcalde de la ciutat, van signar Ajuntament, Generalitat, Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Col·legi d'Advocats de Catalunya i Col·legi de Procuradors, que és qui obliga els treballadors de serveis socials a haver d’auxiliar la comitiva judicial. El govern de Colau fa anys que s’ha compromès a modificar-lo i ara confia que el nou Govern s’avingui a obrir aquesta carpeta.
"És un pegat", denuncia Miquel Rubio, educador social i delegat sindical de la UGT, en referència a la nova circular. Retreu que l’informe per argumentar l’absència dels serveis socials en desnonaments "no és vinculant" i que continua sent el jutjat qui té l’última paraula. Israel Ureña, treballador social i delegat sindical de la CGT, creu a més que la circular crearà "més burocràcia" en el procés i comportarà un "una allau d'informes" de treballadors que optin per no acompanyar la comitiva judicial durant el llançament. "En som escèptics", diu. "Pensem que s'hauria de fer un protocol que permeti decidir si hi anem per decisió tècnica i no perquè ens obligui un jutge", afegeix.
Ureña denuncia que el protocol actual els "obliga" a presentar-se als desnonaments "sense cap tipus de resposta" per a les famílies que atenen. "Ens posen en una posició molt confusa per a la gent, perquè són persones amb les quals portem anys treballant i de sobte aquell dia ens troben a l'altra banda", lamenta. "Les famílies senten que els han traït i això dificulta molt la tasca dels professionals", afegeix Laura Urrea, responsable d'acció sindical de CCOO a l'Ajuntament de Barcelona, i demana "més valentia" per estripar el protocol del 2013.