GESTIÓ MUNICIPAL
Societat12/11/2015

Barcelona estudia un “mercat social” per als manters

L’Ajuntament crea una taula de ciutat per abordar el ‘top manta’

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona admet que el fenomen del top manta no desapareixerà dels carrers de la ciutat. I té clar, com ja ha reiterat, que la manera d’abordar-lo no pot ser només policial i que, per tant, el dispositiu de dilluns al Port Vell -amb la polèmica per la possible filtració que va posar en alerta els venedors irregulars- no serà l’única pota del seu pla. “Cal abordar-ho des de la integralitat i la responsabilitat política”, va remarcar ahir la tinent d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, en la presentació de la taula de ciutat que ara es crea per tractar la venda ambulant il·legal d’una manera transversal, i per intentar asseure a dialogar agents implicats com els mateixos manters i els comerciants.

Una iniciativa que, de fet, neix d’una proposta d’ERC, que ahir de manera inusual va acompanyar el govern en la presentació i que, a més, serà qui presidirà la taula. Ho farà concretament el regidor republicà Jordi Coronas. També d’ERC neix una de les propostes que el consistori té sobre la taula per donar solucions als manters: la creació d’un “mercat social”, que combinaria la venda de productes -que en aquest cas sí que serien legals- amb el foment de l’emprenedoria i el cooperativisme en un espai fix; una idea ara en estudi. També s’agafa com a exemple el cas de la cooperativa que es va crear per ocupar persones que malvivien de la ferralla; l’objectiu és estudiar si es pot impulsar un instrument similar per als manters. En paral·lel, s’estan impulsant plans d’ocupació adreçats a venedors en situació irregular. Es posarà en marxa un programa pilot de plans de dotze mesos per a deu manters.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes són algunes de les propostes que l’equip de govern analitzarà de cara a la proposta de pla d’actuació que ha de presentar a finals de mes i que estudiarà la taula de ciutat. En la presentació d’aquest nou organisme, que farà el seguiment de les mesures que s’acordin per abordar el top manta -l’equip de govern les ha de presentar a finals de mes-, Coronas i Ortiz van coincidir que la solució no pot ser només policial i que hi ha un acord de mínims amb el conjunt de grups polítics per no criminalitzar els que es considera la baula més dèbil de la cadena, els manters. De fet, en la presentació es va deixar clara la voluntat de sumar-hi tots els partits, però poca estona després el PP declinava entrar-hi en considerar que el que es busca és “donar normalitat a una activitat delictiva”.

Coresponsabilització

Cargando
No hay anuncios

La idea és que aquest nou espai faci el seguiment de les mesures que es decideixi tirar endavant per gestionar la venda ambulant irregular i que aplegui, a més dels diferents partits, representants dels manters i les entitats comercials. Es convidarà a participar-hi la síndica de la ciutat i entitats com el Consell de Ciutat, el Consell d’Immigració, el Consell de Benestar Social, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona o el Col·legi d’Advocats, entre d’altres. Un dels objectius que ha de tenir la taula, i que ahir tant ERC com Barcelona en Comú van deixar clar, és instar les altres administracions implicades a assumir responsabilitats en la gestió del top manta.

“#Prouhotels”: desenes de veïns es manifesten contra el turisme massiu

Cargando
No hay anuncios

Sota el lema “#Prouhotels”, desenes de veïns es van manifestar ahir a la tarda als carrers de Ciutat Vella contra el turisme massiu. En la concentració, convocada per l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, els veïns van denunciar que el model actual “mata els barris” i en van exigir la revisió. Els veïns van criticar que alguns projectes tirin endavant, tot i que el govern de Colau hagi dictat una moratòria hotelera. En especial, van denunciar que l’executiu permeti que l’hotel del Rec Comtal (Ciutat Vella), que ja tenia la llicència abans que s’establís la moratòria, tiri endavant.