SEGURETAT
Societat20/05/2019

Barcelona dispara l’augment dels delictes amb un 29,5% més de robatoris violents

El primer trimestre d’aquest any també continuen a l’alça els furts, els abusos sexuals i les estafes

Pau Esparch

BarcelonaUn grup de joves van assaltar un turista fa una setmana al centre de Barcelona. Un d’ells va agafar l’home pel braç i li va robar el rellotge que portava, valorat en 30.000 euros, d’una forta estrebada. És un dels 42 robatoris violents i amb intimidació que es produeixen cada dia de mitjana a la ciutat de Barcelona. Durant els primers tres mesos de l’any se’n van denunciar 3.706, una dada que suposa un increment del 29,5% respecte als 2.862 que hi va haver durant el primer trimestre de l’any passat. Aquesta xifra del 2018 ja venia d’un increment, perquè durant el primer trimestre de l’any anterior se n’havien denunciat 2.570, segons les dades dels Mossos d’Esquadra.

Els números evidencien una tendència a l’alça que fa mesos preocupa els Mossos. Els agents han vist com alguns delictes de Barcelona que fa un temps eren furts ara s’han convertit en robatoris violents, perquè els lladres actuen amb agressivitat. Però els furts tampoc s’han reduït a la ciutat aquest primer trimestre: han passat dels 29.163 del 2018 a 32.302, un 10,8% més. De fet, Barcelona tanca els tres primers mesos d’enguany amb un nou augment dels delictes, un 13,2% més que l’any passat. A la capital es dispara l’increment respecte al conjunt de Catalunya, on la delinqüència ha pujat un 6,9%.

Cargando
No hay anuncios

De les 55.923 denúncies del primer trimestre per tota mena de delictes a Barcelona, el 58% han sigut per furts i gairebé el 7% per robatoris violents. Són casos amb un clar impacte perquè, a part de ser molt significatius en quantitat (sobretot els furts), se’n poden trobar exemples a la via pública: als robatoris violents, centrats en els rellotges de luxe i algunes joies, s’hi afegeixen els carteristes al metro, els furts al carrer, amb els mòbils com a objectiu... Els robatoris amb força, que també estan inclosos en els delictes contra el patrimoni i que poden ser als domicilis, a les botigues o a les empreses, han crescut un 12,8% a Barcelona.

Tot i que les denúncies per la delinqüència continuen a l’alça a la capital catalana, els percentatges d’augment no s’acosten als de l’any passat, que va tenir un primer trimestre fatídic a la ciutat. Aleshores els delictes en general van pujar un 20,3% respecte al 2017, amb un increment de més d’un 24% dels furts i dels robatoris amb força respecte al 2017. En aquella ocasió, però, els robatoris violents van créixer un 11,4%, mentre que ara s’han disparat gairebé un 30%.

Cargando
No hay anuncios

En tot l’any passat a Barcelona es van registrar uns 200.000 delictes contra el patrimoni, que inclouen els furts i els robatoris amb força i amb violència. De tots aquests, els Mossos només en van resoldre el 16,3%. Es tracta del tipus de delicte amb menys casos resolts. Els agents denuncien que sovint es troben amb la dificultat que els furts, que suposen la major part dels delictes, tinguin una repercussió penal per als lladres. El cas amb què començava aquest article, del turista a qui li van sostreure amb violència el rellotge de 30.000 euros, va acabar amb un noi de 22 anys detingut com a autor del robatori. El jove tenia 11 antecedents per delictes contra el patrimoni, sobretot per robatoris violents al carrer, i ara el jutge l’ha enviat a la presó.

Cargando
No hay anuncios

Estabilització a tot Catalunya

Més enllà de Barcelona, els delictes a la resta de Catalunya s’han estabilitzat. Durant el primer trimestre les denúncies han augmentat un 8,9% a l’àrea metropolitana sud de Barcelona, un 5,1% a Girona i menys d’un 1% al Camp de Tarragona i a l’àrea metropolitana nord. En canvi, a la Catalunya Central i a Ponent s’han reduït menys d’un 1%, al Pirineu Occidental un 1,9% i a les Terres de l’Ebre un 2,9%.

Cargando
No hay anuncios

Entre els delictes que pugen més els primers mesos d’aquest any al conjunt de Catalunya, a part dels robatoris violents -accentuats per l’auge de la capital catalana-, hi ha els abusos sexuals, amb un 24,6%, i les agressions sexuals, amb un 12%. Aquest primer trimestre s’han denunciat 425 abusos i 214 agressions. Les estafes també continuen a l’alça, amb un 8,7% més que l’any passat, tot i que es frena la pujada del primer trimestre del 2018, quan l’increment percentual va ser de més del 40% respecte al 2017.

Tot i això, un dels delictes que han baixat en la mitjana catalana és el robatori amb força, amb un 1,5% menys que els tres primers mesos de l’any passat, després que el 2018 es va tancar amb una onada de robatoris en habitatges, sobretot en urbanitzacions.