Societat11/05/2017

Colau duplica l’equip per caçar pisos turístics il·legals

El govern municipal vol eradicar el fenomen el 2023

Selena Soro
i Selena Soro

BarcelonaQuaranta persones patrullen des d’ahir pels carrers de Barcelona a la recerca de pisos turístics il·legals. L’Ajuntament de la ciutat, liderat per Ada Colau, intensifica així la lluita contra els aproximadament 20.000 llits sense llicència que es calcula que hi ha a la capital catalana. L’equip de visualitzadors que intenten detectar in situ la possible oferta il·legal passa de 20 persones fins ara a 40. L’Ajuntament també preveu reforçar aviat el cos d’inspectors amb 10 persones més, de manera que n’hi haurà 34 en total.

La mesura forma part de l’acord in extremis que el govern d’Ada Colau va signar al gener amb el grup municipal d’ERC a canvi del seu suport al PEUAT, el pla que centrifuga els nous hotels a la perifèria i blinda el centre a noves obertures. En concret, l’acord amb els republicans consisteix a triplicar el cos d’inspectors que es dedica a detectar pisos il·legals, de manera que entre aquest any i el 2018 es passaria de 40 a 110 membres, entre inspectors i visualitzadors al carrer. Segons l’Ajuntament, el progressiu increment de la capacitat inspectora permetrà assolir l’objectiu d’acabar amb tots els pisos turístics il·legals de la ciutat el 2023.

Cargando
No hay anuncios

Política de “tolerància zero”

“La barra lliure s’ha acabat”, va assegurar ahir als mitjans la tinent d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, que va avisar que el govern tindria “tolerància zero amb l’activitat il·legal” a la ciutat. En declaracions recollides per l’ACN, Sanz va subratllar que els pisos il·legals representen una “activitat corrosiva per garantir una ciutat per viure que prioritzi el dret al barri i a la vida”. El republicà Jordi Coronas, per la seva banda, va celebrar que el govern finalment acceptés d’augmentar el cos d’inspecció. “Com més pressió d’inspecció hi hagi, més difícil serà que algú opti per una activitat il·legal i més fàcil serà tancar els allotjaments que no compleixen amb la normativa”, va dir el regidor. Coronas també va afegir que el control és molt necessari també “per acabar amb discursos turismofòbics que tampoc no beneficien ningú”.

Cargando
No hay anuncios

Com a novetat en la lluita contra els pisos turístics il·legals, aquest any els integrants del cos de visualitzadors disposaran d’un nou local al recinte de l’Estació del Nord. Seran 80 metres quadrats en total amb 15 llocs de treball habilitats per desenvolupar les seves tasques diàries. Els nous visualitzadors contractats han sigut triats entre 100 participants en programes de reinserció laboral de Barcelona Activa. La seva feina és senzilla: s’encarreguen de comprovar in situ si les adreces que figuren a les ofertes de les plataformes web intermediàries corresponen a allotjaments que puguin identificar. Aquesta tasca, segons l’Ajuntament, facilita la feina als inspectors, ja que es poden cursar sancions un cop s’ha comprovat que un allotjament il·legal s’anuncia a internet. Com ja feien fins ara, els visualitzadors entrevisten turistes i veïns per obtenir adreces de possibles pisos que també operen sense llicència.

L’Ajuntament també manté activa la web habilitada perquè siguin els mateixos veïns els que denunciïn possibles pisos il·legals. Aquesta eina de delació ha comportat al consistori de Colau nombroses crítiques, i el govern va haver de fer diverses modificacions després que l’ARA fes públic que l’Ajuntament no protegia les dades dels denunciants. Des de l’estiu del 2016, s’han dictat més de 2.000 ordres de cessament, s’han precintat 127 habitatges i s’han cobrat 530 multes.