Societat 16/03/2021

Barcelona destinarà 150.000 euros a reparar el paviment de la Rambla abans de reformar-la

Colau tramita el projecte executiu de la transformació entre crítiques per la falta de calendari i pressupost

4 min
Simulació de com quedarà la Rambla després de la reforma

BarcelonaLa gran transformació de la Rambla, presentada en societat el 2018, encara no té una data fixada per a l'inici d'obres, però el govern municipal sí que ha tirat endavant ja el projecte executiu per fer-la possible quan hi hagi disponibilitat pressupostària, previsiblement a partir de l'any que ve. La comissió d'Urbanisme ha donat llum verda aquest dimarts a l'obra, que suposa una inversió de 44,5 milions d'euros i preveu grans canvis urbanístics com limitar la circulació a un sol carril per sentit o ampliar i homogeneïtzar els espais de vianants, amb un nou terra característic fet de pedra natural, granit i pòrfir, que dibuixarà línies horitzontals de façana a façana.

Després de les reiterades queixes d'entitats com Amics de la Rambla pel retard de la reforma –han arribat a instal·lar un comptador sobre el Cafè de l'Òpera per evidenciar la demora– , el govern municipal s'ha compromès a tirar endavant, ja aquest any, una actuació d'urgència per arranjar el paviment, que actualment està molt deteriorat. Segons s'ha concretat avui, es reserven 150.000 euros per a la reparació generalitzada del paviment i també es faran millores puntuals a l'asfalt. Aquestes actuacions es revertiran a mesura que avanci la reforma, que es farà en cinc fases i començarà per la part de Colom. S'estima que s'allargarà durant set anys i mig. La rentada de cara d'aquest any al paviment busca, segons la responsable d'Urbanisme, Janet Sanz, dignificar "el mentrestant", fer que "la Rambla continuï bategant".

Tots els grups de l'oposició menys el de Manuel Valls, que no ha assistit a la comissió, han votat a favor del projecte de transformació però han retret al govern municipal que el porti a votació encara sense una data concreta per a l'inici de les obres i sense cap partida pressupostària per a aquest 2021. Presentat així, "genera poc entusiasme", ha lamentat el republicà Jordi Coronas. I JxCat ha afegit que el projecte encara es mou en el terreny de la "incertesa", sense concrecions que vagin més enllà del paper. Una critica que han repetit Cs i PP, que ha definit el dia d'avui com a "agredolç".

La ràdio, aquest mes

El que el govern de comuns i socialistes sí que es compromet a començar a desplegar ja aquest 2021 són algunes de les estratègies culturals acordades per intentar que els barcelonins deixin d'evitar la Rambla, que hi passin coses que interessin el públic local. La més innovadora és la posada en marxa d'una emissora de ràdio que emetrà des d'una de les parades de flors ara en desús i que es preveu que comenci a funcionar el pròxim 25 de març amb un magazín cultural conduit per Antònia Folguera i Bruno Sokolowicz. A partir d'aquí, Ràdio Rambles obrirà una convocatòria pública dirigida a entitats i col·lectius de Ciutat Vella que vulguin portar-hi el seu propi programa. A banda de la ràdio, també es confia en un seguit de programació cultural, com la nova àgora infantil que, de forma quinzenal, programarà activitats familiars.

Segons la planificació que el govern de Colau ha detallat aquest dimarts, s'espera que ara que el projecte executiu ja té llum verda es pugui anar endavant amb el pla per retirar les onze parades dels antics ocellaires que encara hi ha a la part alta de la Rambla. Es farà "amb urgència", segons la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme. L'Institut Municipal de Mercats, de qui depenen, confia que podrà fer caducar les llicències d'aquestes botigues, però els antics ocellaires deixen clar que no tenen cap intenció de marxar per les bones i que, si cal, portaran el conflicte als tribunals. També es preveu retirar les parades de flors que han quedat buides. L'objectiu: començar a alliberar espai per al passeig en la línia del que preveu la reforma. Qui no té cap pressa perquè comencin les obres són quiosquers i restauradors, que ara negocien amb l'Ajuntament com els afectaran els canvis i que no veuen clar que la sortida de la crisi del covid el agafi amb la Rambla en obres.

Així serà la Rambla renovada

Una altra de les estratègies que es vol començar a desplegar abans que les màquines comencin a aixecar la Rambla és la de l'habitatge, amb una modificació del Pla General Metropolità que ha de protegir l'ús dels baixos que ara funcionen com a habitatge per evitar que es converteixen en magatzems o oficines. També s'estudien mecanismes per adquirir pisos com la compra de finques per poder-los destinar a lloguer o algun mecanisme que protegeixi els actuals llogaters.

Noves places

La reforma més de pedra seguirà el dibuix esbossat per l'equip de km-Zero, encapçalat per l'arquitecta i exregidora Itziar González, que és qui va guanyar el concurs convocat per repensar la Rambla i qui va dissenyar, també, les estratègies per recupera-la. La nova Rambla, a part de limitar la circulació a un carril de 3,5 metres per banda i fer créixer voreres i part central, afegirà elements de seguretat: hi haurà pilones a l'inici i al final i a cadascun dels accessos de vianants. Es crearà una nova plaça a l'àmbit de Colom, després de canviar el recorregut de l'avinguda de les Drassanes perquè deixi de separar la Rambla i el seu tram final. I hi haurà, també, tres noves places: davant del Palau Moja, al pla de la Boqueria i al pla del Teatre.

Per intentar la reactivació econòmica d'una artèria que, sense turistes, viu moments difícils, es crearà una taula de captació d’inversions per facilitar l’aterratge d’iniciatives privades i públiques que afavoreixin la diversificació econòmica.

stats