Barcelona crearà una funerària municipal amb uns preus un 30% més barats
Està previst que tingui un tanatori propi que obri les portes el 2019
BarcelonaMorir a Barcelona és el doble de car que fer-ho en qualsevol altra part de l’Estat. Un enterrament bàsic a la capital catalana, sense luxes ni extres, puja aproximadament a 6.500 euros, mentre la mitjana estatal se situa en 3.600 euros, segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). L’Ajuntament de Barcelona vol acabar amb aquesta situació, i per això crearà una empresa funerària pública que posi remei als alts preus que hi ha a la ciutat. L’objectiu perseguit pel consistori, segons va anunciar ahir en roda de premsa el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, és oferir serveis assequibles a tothom, amb una rebaixa del 30% respecte als preus habituals. “Volem garantir que hi hagi més competència, amb preus assequibles per a tota la ciutadania sense que disminueixi la qualitat dels serveis”, va dir. Pisarello va comparéixer en roda de premsa acompanyat del regidor de Presidència, Eloi Badia, que va recalcar que a Barcelona “no hi ha un problema amb la qualitat, sinó amb les tarifes”. La previsió del govern de Colau és crear un tanatori propi, que tindria un cost d’entre 3 i 4 milions d’euros i obriria les portes l’any 2019.
En paral·lel, l’Ajuntament també va anunciar que de cara a principis de l’any vinent modificarà les ordenances municipals de serveis funeraris i de cementiris, que daten de l’any 1997 i que fins ara obligaven els operadors a tenir sí o sí un tanatori o sala de vetlla. Aquesta condició dificultava la incorporació de nous operadors al mercat, i amb aquesta modificació s’obrirà la porta a noves empreses funeràries a la ciutat de cara a 2017. Barcelona s’adaptarà així al que ja establia la Llei funerària de Cataunya.
Segons un estudi que l’associació de petites funeràries Esfune va posar sobre la taula de l’Ajuntament fa uns mesos, aquesta falta de liberalització del mercat va suposar per a Barcelona uns sobrecostos de 85 milions d’euros en els darrers cinc anys, partint d’un sobrecost mitjà d’uns 1.000 euros per enterrament.
Amb l’aval de la Síndica
La Síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ja va exigir a principis d’any al govern de Colau que actués contra les tarifes abusives a la ciutat, que en alguns casos són un 300% més altes que en altres ciutats de l’Estat, segons una denúncia que l’Associació Contra els Abusos Funeraris va fer arribar fa uns mesos a la defensora del poble barceloní. A través d’un comunicat, Maria Assumpció Vilà va celebrar ahir la decisió de l’Ajuntament de crear una funerària municipal i abaratir així els preus dels serveis, tal i com aconsellava. La síndica també va explicar que la majoria de queixes rebudes entre 2015 i 2016 per la seva entitat en referència als serveis funeraris són per preus abusius i manca de transparència, en molts casos denunciats per associacions i empreses del sector.
Dins de la modificació de les ordenances, el govern de Colau també retocarà aspectes per facilitar les gestions a les comunitats religioses minoritàries que vulguin parcel·les als cementiris municipals o ser més específics en el reconeixement dels nous models de famílies.
D’altra banda, per poder constituir la funerària municipal i obrir el nou tanatori, l’Ajuntament haurà de tirar endavant un canvi més, que no serà menor. Haurà de posar a la venda el 15% del capital social de Serveis Funeraris de Barcelona, SA de la qual és propietària i que té un valor aproximat de 30 milions d’euros. Amb aquesta quantitat hauria de finançar la constitució de la nova empresa pública i del nou tanatori
Les funeràries, decebudes
La resta del capital social, el 85%, és de Mémora Serveis Funeraris, SL. El conseller delegat del grup, Juan Jesús Domingo, va lamentar a l’ARA que el consistori hagués pres aquesta decisió sense compartir prèviament la seva voluntat amb ells. A més, va afirmar que amb la venda del 15% al sector privat perillava la plantilla actual de treballadors, i va apuntar a la possibilitat que comencin a sorgir operadors pirates.
Els empleats de Serveis Funeraris de Barcelona han reaccionat "inquiets" davant l'anunci del govern municipal. "Pot comportar la destrucció i precarització de llocs de treball sense aportar cap benefici als ciutadans", ha defensat el comitè d'empresa en un comunicat.
Els treballadors volen que l'Ajuntament mantingui la participació i que l'empresa no passi a ser 100% privada. Crear una funerària pública, han opinat, pot comportar dos nivells de servei "amb els tanatoris estrella de Barcelona, com Sancho de Ávila o Les Corts, i un altre nivell amb la nova empresa municipal en uns tanatoris encara en construcció i ubicació incerta".
Obrir el mercat a nous competidors, segons el comitè d'empresa, tampoc afavorirà la baixada de preus. En canvi, temen la irrupció de companyies noves "amb personal que no assoleix els mínims de formació" i rebaixi la qualitat dels serveis actuals a la ciutat.
L’altra empresa que opera a la capital catalana a banda de Serveis Funeraris de Barcelona, SA –només són dues– és Àltima, que a través d’un comunicat va titllar la iniciativa de l’Ajuntament de “competència deslleial” i va lamentar que la posada en marxa d’un tanatori públic “facilitarà l’entrada d’empreses oportunistes que actuen amb males pràctiques, tal com ja ha passat a altres punts d’Espanya”. Les dues funeràries van reclamar ahir a l’Ajuntament que, si vol reduir els preus, redueixi la tarifa dels cementiris municipals, una empresa pública amb 3 milions de beneficis, i que segons els operadors corresponen al 30% del total de la factura.