Societat12/05/2018

Milers de veus contra els lloguers que asfixien

Una manifestació recorre el centre de la ciutat per exigir el dret a l'habitatge assequible

Elena Freixa
i Elena Freixa

Barcelona"Expulsada, pensionista i dona. 3 en una", es pot llegir a la pancarta de la Marisa, que fins fa pocs mesos vivia al barri de Sant Antoni. Després de sis anys "fent miracles" per pagar un lloguer de 600 euros al mes cobrant una pensió de 800, la propietat li va comunicar que havia de marxar. Al barri ja no va trobar cap lloguer per sota dels 1.000 euros, així que ara viu a cavall de casa de les seves dues filles. "I jo encara tinc sort, que hi ha gent que està molt pitjor, famílies que tenen nens petits i han de marxar de casa seva", diu referint-se als drames personals que arriben cada dia al Sindicat de Llogaters.

Malgrat que la crisi de l'habitatge no és nova, com recorda la PAH, el problema es comença a visualitzar com mai. Amb el fort increment dels lloguers a la ciutat, la indignació ciutadana creix i això és el que s'ha visualitzat aquest dissabte amb la manifestació convocada per diverses entitats sota el lema 'Barcelona no està en venda'. La convocatòria ha reunit milers de persones –2.500, segons la Guàrdia Urbana– al centre de la ciutat rere pancartes i missatges contra l'especulació immobiliària. "Ens manifestem pel dret a la ciutat, per la no expulsió de veïns i per fer palès que l'economia especulativa no és el camí, els fons voltors no fan créixer la ciutat", assegura el portaveu de la PAH Santi Mas de Xaxàs.

Cargando
No hay anuncios

La manifestació de la plataforma ha arrencat dels Jardinets de Gràcia, just a tocar de l'antiga seu del Deutsche Bank, ara envoltada de bastides i en obres per acollir 34 pisos de luxe. Entre càntics contra els bancs i els fons d'inversió –"Banquers, xoriços, no us quedeu els pisos" o "Fora voltors dels barris"– també hi havia missatges per abordar el model turístic i posar-hi límits. De fet, la seu del consorci de Turisme de Barcelona per on ha passat la marxa ha quedat empaperada amb el missatge "Aturem el turisme extractiu".

Cargando
No hay anuncios

Dels megàfons dels manifestants en sortien advertències –"Dels nostres barris no ens mouran"– i crítiques directes als governants per la falta de mesures que blindin el dret a l'habitatge. "Quan m'he apropat a l'Ajuntament o a entitats perquè ningú em lloga un pis, m'han posat en una llista d'espera que és inacabable", certifica el Ramon, un dels participants de la manifestació. "El problema és que no hi ha un parc d'habitatge social; mentre que a Europa un 15% del parc és públic, aquí amb prou feines és l'1,4%", critica el portaveu de la PAH.

El moviment #BCNnoestàenvenda vol ser la "veu dels veïns", han certificat un grup de barcelonins que viuen al barri de la Sagrada Família. "Allà fa temps que sabem què és això de l'especulació", asseguren.

Cargando
No hay anuncios

La manifestació a Barcelona ha sigut un moviment coordinat arreu de l'Estat. Hi havia previstes mobilitzacions a ciutats com Madrid, València, Pamplona, Sevilla i Palma, entre moltes altres, i sota el mateix lema. "No pararem fins que vencem els enemics de la ciutat", prometen els organitzadors.