Societat15/07/2020

Barcelona ofereix treballadors municipals per millorar el sistema de rastreig

Colau descarta el confinament general però diu que s'estudien mesures de contenció a la ciutat

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaArran de la multiplicació de casos de coronavirus a Barcelona, que ja superen el mig miler, i tenint en compte la proximitat amb l'Hospitalet, on ja s'han aplicat mesures de confinament, la comissió mixta entre el Govern i l'Ajuntament de Barcelona s'ha reunit aquest dimecres amb caràcter d'urgència per acordar noves mesures. Després de més de dues hores de reunió, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha comparegut sense la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha hagut de marxar al Parlament, i ha posat èmfasi en el fet que el Govern hagi admès a la trobada que el sistema de rastreig de contactes no està funcionant com hauria de funcionar i ha explicat que el consistori ha ofert entre 40 i 50 treballadors municipals per reforçar-lo.

Un oferiment que Vergés ha descartat, segons l'alcaldessa, perquè veu més problemes en el sistema informàtic que no pas en la falta de mans. Fonts de la conselleria de Salut han detallat a posteriori que l'oferta de Colau era per fer seguiment (personal per fer trucades i informar, una feina que actualment està fent encara personal de Ferrovial) i no rastreig (professionals sanitaris que, prèviament a la trucada de seguiment, detecten els possibles contactes en funció de factors mèdics i epidemiològics). Salut recorda que actualment la plantilla de persones que fa seguiment telefònic és de 120 persones i seria ampliable a 900. En canvi, la conselleria remarca que allà on volen posar l'esforç és en "la prèvia al seguiment", en la cerca dels contactes (rastrejadors).

Cargando
No hay anuncios

Sobre els errors al sistema informàtic, el departament ha puntualitzat que el problema no està en el sistema que usen els rastrejadors sinó on s’introdueixen els contactes, és a dir, un cop ja s’ha fet la cerca. Tot i així, reconeixen que es podrien aplicar "millores a aquest sistema".

Sí que s'ha acordat crear una oficina tècnica mixta entre Generalitat i Ajuntament com la que es va impulsar per a la crisi de les residències o per fer les ampliacions hospitalàries. L'objectiu urgent de l'oficina serà veure com millora la coordinació per fer el seguiment de contactes "com s'ha de fer", segons Colau, que ha apuntat que millorar-lo és urgent i que no es pot esperar a reparar el sistema informàtic.

Cargando
No hay anuncios

L'alcaldessa, que al matí ja havia apuntat en una entrevista a TV3 que no es descartava haver de fer "algun pas enrere" a la ciutat tenint en compte l'avenç de l'epidèmia, ha assegurat que l'augment de casos és preocupant: més de 500 positius i 29 "brots petits", d'entre quatre i tretze o catorze persones, que es concentren més a l'Eixample i a Sants-Montjuïc. I per això ha apuntat que s'ha posat damunt la taula la necessitat d'aprovar mesures com les que ja s'apliquen a l'Hospitalet. No ha concretat quines serien i ha assegurat que es decidirien depenent de l'evolució de les dades i ha descartat el confinament general.

"L'eina més eficaç"

Colau ha reiterat que la principal preocupació és el seguiment de casos, que és "l'eina més eficaç" per evitar la propagació. "Són diferents nivells que s'han de coordinar molt bé i hem detectat que hi havia errades importants", ha apuntat l'alcaldessa, que ha dit que Salut ha reconegut problemes de coordinació i amb el sistema informàtic. "Creiem que la xifra actual de rastrejadors és insuficient", ha insistit. Al matí, de fet, ja havia indicat que només amb els casos de covid que ja té Barcelona en caldrien 50 per a la ciutat i que, en total, n'hi ha 120 en torns de 40 per a tot el país.

Cargando
No hay anuncios

"Les decisions es prendran amb les dades a la mà", ha afegit la regidora de Salut, Gemma Tarafa, sobre la possibilitat d'aplicar noves restriccions. Tant la regidora com l'alcaldessa han remarcat que la majoria de contagis es donen en retrobaments familiars i d'amics en un context d'oci, com les paelles i les barbacoes, on hi ha relaxament.

Tarafa ha detallat que en el control de l'epidèmia el primer punt clau és el sistema assistencial, que és qui detecta els positius, i després hi ha les unitats de vigilància que fan el cens dels contactes i, finalment, els rastrejadors que truquen als contactes. "Aquestes tres peces han de funcionar com un rellotge", ha remarcat, i ha assegurat que això no està passant i que la nova oficina ho ha de permetre. "Que no sigui per falta de personal que no arribem a tots els casos", ha afegit Colau, que ha mantingut viu l'oferiment de personal municipal per al sistema de rastreig.