Barcelona serà capital mundial de l'alimentació sostenible el 2021
La ciutat acollirà la cimera del pacte de Milà per a nous models agroalimentaris
BarcelonaPromoure una dieta saludable –sobretot, en el cas de la infància–, plantejar una alimentació sostenible com una oportunitat per al comerç de proximitat i la pagesia, i remarcar el vincle entre els canvis en la dieta i la lluita contra el canvi climàtic. Són els tres eixos que ha posat en valor la ciutat de Barcelona, que aquesta nit ha sigut designada Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible. Un reconeixement que ha tingut lloc a Montpeller i que es traduirà, el 2021, en l'organització de la cimera internacional del pacte de Milà, del qual la ciutat forma part des del 2015, i que se centra en el compromís de les ciutats participants –unes 200– de desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans. El reconeixement a Barcelona s'ha fet en el marc de la trobada de ciutats signants del Milan Urban Food Policy Pact.
La regidora de Salut de la ciutat, Gemma Tarafa, ha remarcat durant l'acte el vincle tan "important" que té l'alimentació amb la salut i, especialment, amb patologies com l'obesitat, la diabetis o les cardiovasculars. "Fer front a aquestes polítiques alimentàries també ens ha d'ajudar molt a millorar la salut dels veïns", ha defensat durant l'acte, tenint en compte realitats com que a Barcelona més del 15% dels adolescents van a classe sense haver esmorzat o que un 10% dels infants d'entre 3 i 4 anys pateixin obesitat infantil. Una realitat que, a més, canvia molt en funció del districte: si a Ciutat Vella la incidència és del 18,5%, a Sant Gervasi és del 5,6%.
Segons dades de l'Òmnibus Municipal del 2018, el 91,5% dels barcelonins tenen en compte la proximitat del producte a l'hora d'adquirir-lo, un 55,5% es fixen en si és de venda directa de pagès i un 54,2% valoren que sigui ecològic. Per al comissionat d'Economia Social, Álvaro Porro, el reconeixement de Barcelona com a capital de l'alimentació sostenible demostra que la ciutat és "referent en polítiques innovadores i en polítiques socials i ambientals".
La celebració de la capitalitat de Barcelona posarà èmfasi en la conscienciació sobre el canvi climàtic. Sobretot, tenint en compte que tindrà lloc després de la Cimera del Canvi Climàtic de les Nacions Unides que se celebrarà a Glasgow el 2020. Durant els pròxims dos anys, la capital catalana continuarà preparant la seva candidatura. La proposta de la ciutat és que l'organització de la Trobada Mundial d'Alcaldes del Pacte de Polítiques d'Alimentació Urbana de Milà, que tindrà lloc l'abril del 2021, tingui el lema Resiliència creixent: societats d'alimentació sostenible per abordar l'emergència climàtica.