Barcelona
Societat05/05/2021

Barcelona busca crear comunitats de cures

La ciutat comença a desplegar una xarxa als barris per donar suport a les persones que cuiden

Treure les cures de la invisibilitat de cada casa i intentar que la persona que cuida –majoritàriament dones– tingui estones de desconnexió i que pugui estudiar, treballar o senzillament tenir una estona per a ella o compartir experiències amb persones en situacions similars. Crear comunitat. Amb aquest objectiu neix el projecte batejat com a VilaVeïna que avui ha presentat l'Ajuntament de Barcelona i que busca bastir una xarxa de les cures que funcioni per barris o fins i tot per unitats territorials més petites i, per tant, des de la proximitat: cada node atendrà una població d'entre 10.000 i 30.000 veïns. El sistema, que comença aquest mes amb quatre viles veïnes, preveu que cadascuna d'aquestes unitats tingui un centre de referència on tothom que cuidi o necessiti cures es pugui dirigir i no sigui un desconegut i se centra, sobretot, en els infants de menys de dos anys i en la gent gran.

Cargando
No hay anuncios

Cada vila tindrà un espai de criança compartida, que es vol que serveixi de punt de trobada entre famílies i també de paraigua per a qui necessiti deixar una estona els fills; un grup de suport emocional amb acompanyament d'un psicòleg per a cuidadors, i espais pensats per al respir, que serviran de punt de trobada i també per fer-hi activitats com sessions de ioga o taitxí, amb el compromís previ de garantir que la persona cuidada estarà atesa mentre el cuidador habitual desconnecta. Un punt que la regidora de Salut, Gemma Tarafa, admet que no serà senzill perquè caldrà fer front a les reticències dels cuidadors.

D'entrada el projecte es posa en marxa a Vilapicina, Provençals del Poblenou, la Marina de Port i el Congrés i els Indians i la previsió és ampliar-lo, aquest mandat, a 16 barris i després de manera progressiva al conjunt de Barcelona, segons han exposat avui Tarafa i la tinent d'alcalde de Drets Socials. Totes dues han insistit que la duresa del confinament per als cuidadors ha evidenciat més la necessitat d'aquest tipus d'iniciatives. La pandèmia, asseguren, ha fet més notoris límits com el de les residències de gent gran o el teletreball amb canalla a casa, sobretot en el cas de famílies monoparentals. "Tots necessitarem cures en algun moment, és una realitat universal", ha insistit Pérez. Segons dades de l'Ajuntament, el 40% dels barcelonins asseguren que tenen com a mínim una persona de qui tenir cura.

Cargando
No hay anuncios

VilaVeïna compta amb un pressupost de sortida de 3,5 milions d'euros i es dirigirà a uns 300.000 veïns quan tingui els 16 primers nodes desplegats. Neix inspirat en iniciatives com la que ja s'han desplegat a la ciutat com el de les anomenades superilles del Servei d'Atenció Domiciliària, que ja preveia una reorganització del sistema per fer més estable la relació entre qui cuida i qui rep les cures. També es vol que el canvi sigui físic als carrers, amb el desplegament d'una superilla de les urbanístiques a cada barri, però això encara no està definit.