TURISME
Societat 30/04/2014

Barcelona prohibeix nous pisos turístics a les zones que pateixen més pressió

CiU i PP pacten suspendre sis mesos la concessió de noves llicències en punts com l’Eixample

Maria Ortega
3 min

BarcelonaVist el boom que han viscut aquests últims anys els habitatges d’ús turístic a Barcelona -i tenint en compte que només es disposa de dades oficials dels que són legals-, la ciutat busca la manera de racionalitzar aquesta oferta. I ho fa, a curt termini, de manera dràstica: amb una suspensió temporal de noves llicències a les zones que ja pateixen de manera més clara una saturació que és especialment visible al districte de l’Eixample i als barris limítrofs. És a dir, a la part central de la ciutat. Sense comptar Ciutat Vella, on el pla d’usos ja impedeix l’obertura de nous pisos d’aquestes característiques. Ara aquesta prohibició s’estendrà, tot i que acotada a sis mesos, a altres zones de Barcelona, mentre s’espera que prengui forma el nou pla que ha de regular de manera més acurada aquest sector. La suspensió de llicències és una de les mesures incloses en el pla i s’aplicarà de manera immediata.

Així ho ha pactat el govern municipal amb el PP. De fet, com ja ha actuat amb altres acords importants, ahir era el líder popular a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, el que s’avançava a l’aprovació de la iniciativa per part de la comissió de govern -prevista per avui- i feia l’anunci a la premsa. I avui el govern municipal detallarà el pla d’ordenació d’aquests habitatges, que inclou en un dels punts la suspensió de noves llicències.

Els populars denuncien que, en només dos anys, els pisos turístics -els que tenen llicència per ser-ho- s’han disparat. Han passat dels 2.680 de finals del 2011 als 7.480 que es comptabilitzaven el febrer d’aquest any. La pressió és més evident al districte de l’Eixample, erigit com a epicentre d’aquest tipus d’allotjament: en té 3.519, cosa que representa el 2,4% del conjunt de pisos del districte.

436 llicències en dos mesos

Només entre els mesos de gener i febrer, el consistori ha concedit 436 noves llicències, 216 de les quals a l’Eixample, que ara amb el nou blindatge queda protegit de noves obertures de pisos turístics. Si més no, dels legals. Tampoc s’atorgaran nous permisos per a allotjaments d’aquest tipus als barris que toquen a aquest districte i al de Ciutat Vella i que ja pateixen una forta pressió. La prohibició d’obrir nous pisos turístics al centre de la ciutat -inclosa en el pla d’usos de Ciutat Vella, que l’any passat va donar sis anys de marge perquè els pisos turístics ja existents a la zona s’agrupin en blocs- va traslladar la pressió a punts com el Poble-sec i el Poblenou, dos dels barris on ara no s’atorgaran noves llicències. Tampoc es podran habilitar més habitatges d’ús turístic en zones com la Vila de Gràcia, el Camp d’en Grassot, Sant Gervasi, el Putget, la Vila Olímpica i els voltants de l’Hospital de Sant Pau i de l’estació de Sants.

A l’espera de desplegar el pla

En paral·lel a aquesta prohibició, l’equip de govern treballarà en un pla específic del sector, que es presenta avui, i que haurà de regular de manera més acurada la concessió de noves llicències per convertir habitatges en pisos dedicats a allotjar turistes. Un pla que hauria de ser vigent abans que expiri el termini de sis mesos de prohibició que ara comença a aplicar-se.

“És veritat que Barcelona necessita el turisme, que representa el 15% del PIB, però també és imprescindible conciliar-ho amb els veïns”, criticava ahir Fernández Díaz, que assegura que el fre a les noves llicències és necessari per suavitzar molts problemes de veïnat. “No es pot permetre que s’enfonsi la convivència”, va sentenciar en relació a zones amb molta pressió turística, com ara la de la Sagrada Família.

stats