Barcelona no obrirà noves sales de joc i apostes
El ple aprova un nou pla amb criteris restrictius que, a la pràctica, impedeix noves obertures
BarcelonaA Barcelona hi ha avui 51 locals de jocs i apostes –35 salons de joc, 15 bingos i 1 casino– i la ciutat preveu que, a partir d'ara, la xifra o es mantindrà o anirà a la baixa. El ple de l'Ajuntament ha aprovat avui el nou pla d'usos per al sector amb criteris urbanístics restrictius que fan inviable l'obertura de nous negocis d'aquest tipus. Una decisió que, segons l'alcaldessa, es pren per protegir la salut de la ciutadania. Barcelona s'erigeix amb aquest pas com la primera ciutat de l'Estat que posa fre a les cases d'apostes.
El que fixa el pla és un nou règim de distàncies, com elevar a 800 metres el radi entre aquests locals i un centre educatiu o a 450 metres el radi amb equipaments com centres de salut o biblioteques. A la pràctica això fa inviable les noves obertures, segons ha remarcat el govern municipal. I si un dels locals que ja funciona abaixa la persiana, no en podrà obrir un de nou. "Barcelona vol ser la primera ciutat que faci el pas i aposti per la salut", ha remarcat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que és qui ha preparat el pla conjuntament amb l'àrea de Salut.
La mesura s'ha aprovat amb el vot a favor del govern municipal, ERC i JxCat i l'abstenció de la resta de partits. La ciutat ja havia acordat aplicar una suspensió de llicències per a negocis d'aquest tipus fins que no fos vigent la nova regulació. I, per tant, els 51 espais actuals de joc ja marquen el sostre, després que els últims mesos n'hagin tancat dos.
Els grups de l'oposició que s'han abstingut en la votació ho han fet argumentant que el problema s'ha d'enfocar de manera mes general amb situacions com el joc online. Segons l’última enquesta Edades elaborada pel ministeri de Sanitat, en l’últim any el 6,7% de la població d'entre 15 i 64 anys va jugar amb diners online i un 63,6% ho va fer de manera presencial, la qual cosa suposa un increment del 3,5% i del 59,5% respecte a dos anys abans. El 15,8% de les persones que juguen a través d'internet i el 3,5% de les que ho fan de manera presencial es considera que han arribat a desenvolupar un possible joc problemàtic, una xifra que representa 670.000 persones a l'Estat.
- Tensió per la comparativa amb Madrid El ple ha donat llum verda a una proposta del PP per instar a permetre que bars i restaurants puguin oferir ja serveis de sopar i que l'oci nocturn pugui reobrir amb limitacions, però la presentació de la mesura que ha fet el líder popular Josep Bou ha fet apujar la tensió a la sala. Bou ha defensat que la situació de la restauració a Madrid es molt millor que a Barcelona, un punt que ha fet que ERC canviés el seu vot i s'oposés a la proposta. El mateix tinent d'alcaldia Jaume Collboni li ha respost assegurant que a la ciutat li "importa un rave" el que digui la presidenta madrilenya , Isabel Díaz Ayuso.
- Colau, sobre el Gimnàs Social Sant Pau: "Negociarem fins l'últim minut" L'amenaça de desallotjament del Gimnàs Social Sant Pau, que es va anul·lar ahir a menys de 24 hores del desenllaç fatal, havia de ser el tema fort del ple d'aquest divendres. Amb l'espai salvat a l'últim sospir, el republicà Ernest Maragall ha retret a l'alcaldessa que encara no s'hagi trobat una solució definitiva per a l'equipament i que avui s'hagi tret de l'ordre del dia el punt on es culminava l'expropiació de les casetes del carrer Encarnació, a Gràcia, segons Maragall per evitar comparacions. Colau ha defensat que el seu govern té una taxació rigorosa per a la compra del Sant Pau, de 9,7 milions d'euros i que no la poden apujar perquè estarien malversant diners públics però que negociaran "fins l'últim minut" per salvar el gimnàs i ha dit que espera comptar amb la complicitat del mateix Maragall i del Govern per aconseguir-ho,
- Petició formal d'alliberar les patents de les vacunes del covid L'Ajuntament ha acordat avi amb el vot de tots els grups menys Cs, que s'ha abstingut, demanar formalment que s'alliberin les patents de la vacuna contra el covid-19. El text insta les institucions europees i internacionals a activar mecanismes "excepcionals" perquè les indústries farmacèutiques que disposen de vacunes d'eficàcia provada alliberin temporalment les patents mentre duri la pandèmia.
- Casc i assegurança obligatoris per als patinets El ple de Barcelona ha aprovat aquest divendres que es modifiqui l'ordenança de circulació de vianants i vehicles o bé se'n faci una de nova per fer obligatori l'ús del casc i elements reflectants per als vehicles de mobilitat personal (VMP) com el patinets elèctrics. També es vol impulsar l'obligatorietat de contractar una assegurança de responsabilitat civil front a tercers per part de tots els conductors d'aquest tipus de vehicles. Així ho recull una proposició presentada per Cs que s'ha aprovat per unanimitat. El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha avançat que faran les modificacions segons el que estableix la DGT perquè tots els VMP estiguin obligats a fer ús del casc i elements reflectants.
- No hi haurà prova pilot de pacificació a l'Eixample El ple ha rebutjat en el ple la proposta de JxCat de fer una prova pilot de com funcionaran els carrers que es preveu pacificar a l'Eixample abans de posar en marxa el projecte de la superilla. El govern municipal ha sumat els vots d'ERC per neutralitzar la idea del partit que encapçala Elsa Artadi a qui ha acusat de posar pals a les rodes de les pacificacions. "La millor prova pilot és la superilla de Sant Anton que ja està en funcionament", ha defensat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha afegit que ho tenen tot a punt per engegar el projecte durant aquest mandat amb els primers quatre eixos i quatre places.