Societat29/12/2015

Barcelona aprova poder canviar els símbols del ple

BComú, CiU, ERC, PSC i la CUP voten a favor de la modificació del reglament municipal, que permetrà que les sessions es puguin celebrar fora de l'Ajuntament per causes de "força major"

Núria Martínez
i Núria Martínez

BarcelonaBarcelona podrà decidir la simbologia del ple. Així s'ha aprovat al ple aquest matí amb els vots a favor de BComú, CiU, ERC, PSC i la CUP i amb els vots en contra de C's i PP. D'aquesta manera, es modifica l'article 75 del Reglament Orgànic Municipal (ROM) perquè l'Ajuntament pugui decidir la seva simbologia i perquè les sessions puguin celebrar-se fora de l'edifici per causes de força major. Aquesta modificació ve motivada per la retirada del bust de Joan Carles I del saló de plens el passat mes de juliol, una de les accions més polèmiques del govern de Colau.

La modificació del ROM que s'ha aprovat aquest matí estableix que la representació d'elements simbòlics i institucionals amb caràcter permanent a la sala de plens han de respondre "a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona" i que ha de contemplar "principis democràtics, de neutralitat religiosa i de catalanitat". La modificació diu que la simbologia l'ha d'aprovar el ple amb una majoria de dues terceres parts (la proposta inicial demanava que fos per majoria absoluta, i s'ha modificat a petició de grups de l'oposició).

Cargando
No hay anuncios

La modificació estableix també que les sessions es podran celebrar en altres equipaments municipals per causes de "força major" a decisió de l'alcaldessa, Ada Colau. El text aprovat exclou que els plens se celebrin fora en "casos d'interès general", tal i com constaven en la primera proposta.

El reglament vigent actualment no feia cap referència als elements simbòlics i institucionals que han d’estar presents a la sala de sessions. Amb la reforma del ROM aprovada avui s’atorga al plenari la potestat per decidir els elements simbòlics i institucionals presents amb caràcter permanent al Saló de Plens.

Cargando
No hay anuncios

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha destacat que la modificació del ROM pretén defensar la "sobirania del ple", i ha reivindicat que amb l'Ajuntament no se salta cap llei.

Es manté l'adhesió a la declaració de ruptura

Cargando
No hay anuncios

Dimecres passat, l'Ajuntament de Barcelona es va adherir amb els vots a favor de CDC, ERC i la CUP, l'abstenció de Barcelona en Comú i el vot en contra de Ciutadans, PSC, PP i la regidora d'Unió, Sònia Recasens, a la resolució independentista del 9-N. A més, es va posar al costat dels municipis que han estat investigats per l'Audiència Nacional per haver donat suport a aquesta resolució. El PP ha portat al ple d'aquest matí una proposició perquè l'Ajuntament rebutgi la resolució, però no ha aconseguit que prosperés. Hi han votat en contra de forma nominal els regidors de BComú, CiU, ERC i CUP (27); a favor C's, PSC i PP (12) i s'ha abstingut la regidora d'Unió, Sònia Recasens.