Societat11/11/2015

Barcelona reuneix tots els actors implicats per abordar el 'top manta'

L'Ajuntament admet que el fenomen no es pot eradicar i crea una taula de ciutat per tractar-lo des d'un punt de vista no exclusivament policial

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona admet que el fenomen del 'top manta' no desapareixerà dels carrers de la ciutat perquè, defensa, no ha passat a cap altra ciutat. Però busca la manera d'administrar-lo de la millor manera i de donar una resposta social als manters. "Cal abordar-ho des de la integralitat i la responsabilitat política", ha remarcat la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, que aquest dimecres ha presentat la taula de ciutat per abordar la venda il·legal. Una iniciativa que, de fet, neix d'una proposta d'ERC que avui, de forma inusual, ha acompanyat el govern en la presentació i que, a més, serà qui presidirà la taula.

Ho farà, concretament, el regidor republicà Jordi Coronas, que ha assegurat que tots els grups polítics parteixen d'un acord de mínims que és no limitar-se a criminalitzar la figura del manter. "La solució no és només policial", ha insistit en la línia del que ha defensat aquests dies Barcelona en Comú, que s'ha compromès a presentar, a finals de mes, una mesura de govern sobre l'abordatge del 'top manta'. L'exemple que tant Ortiz com Coronas han definit com una mesura d'èxit que podria marcar les passes també en aquest conflicte és el de la cooperativa que es va crear per als recollidors de ferralla que malvivien en assentaments del Poblenou i que actualment ocupa una quinzena de persones.

Cargando
No hay anuncios

La taula que ara es crea per a la venda irregular serà l'encarregada de fer el seguiment de totes aquestes propostes i busca reunir tots els actors implicats en la problemàtica. La idea és que ajunti, a banda dels diferents partits -el PP ja ha declinat entrar-hi-, representants dels manters i, també, dels venedors ambulants i les entitats comercials. També hi haurà la síndica de la ciutat i entitats com el Consell de Ciutat, el Consell d'Immigració, el Consell de Benestar Social, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona o el Col·legi d'Advocats, entre altres, a més de la tinent d'alcalde de Drets Socials i el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens.

Segons ha detallat Ortiz, la idea que no sigui cap regidor de BComú qui presideixi la taula, sinó ERC, és que la taula permeti fer el seguiment de les mesures i ser crítica amb les propostes del govern. La taula, han deixat clar, és oberta, tant pel que fa a la seva composició com a les seves tasques.

Cargando
No hay anuncios

El govern de la ciutat continua, en paral·lel, amb els programes engegats per intentar donar sortida laboral a aquestes persones. En concret, segons ha detallat el regidor d'Ocupació, Agustí Colom, Barcelona Activa engegarà deu plans pilot de 12 mesos de feina per a persones en situació d'irregularitat. Es treballa, també, en fórmules d'autoocupació i en la línia de la cooperativa, que ara està en estudi. S'espera tenir una proposta concreta en els pròxims dies per poder-la incorporar a la mesura de govern que es presentarà abans que acabi el mes de novembre. També s'estudia la possibilitat de crear un mercat social que combini la venda de productes legals amb el foment de l'emprenedoria.

Quant a la polèmica del desplegament policial de dilluns a la zona del Port i a les sospites de filtració per alertar els venedors –que aquell dia no hi eren–, Ortiz ha celebrat que el que va passar va ser "la corresponsabilització de les diferents administracions", perquè hi van intervenir agents de la Guàrdia Urbana, els Mossos i la policia portuària. Una corresponsabilització que, tant el govern com ERC, han insistit que és necessària per abordar a fons el 'top-manta' i no criminalitzar només el punt més feble de la cadena: els venedors. La vigilància persisteix al Port Vell.