INFRAESTRUCTURES
Societat01/09/2014

Les ruïnes del ‘paella world’

L’Institut es va inaugurar com a centre d’investigació gastronòmic i de difusió de la cuina amb arròs l’any 2006

Cristian Segura
i Cristian Segura

Canet d'en BerenguerPer l’Instituto Valenciano de la Paella sembla que hi hagi passat una guerra. Els llums han estat arrencats, i els vidres, trencats. El cablejat ha desaparegut, les canalitzacions d’aigua i les piques estan destrossades, i les tanques del perímetre, rebentades. Hi ha dos-cents paellers en unes condicions de deixadesa lamentables, tot i que alguns, més bruts que la resta, han estat utilitzats recentment per persones que entren al recinte sense cap mena de permís.

L’Instituto Valenciano de la Paella va ser un dels capricis més singulars de l’empresari valencià Enrique Bañuelos en el moment final del seu esplendor. Canet d’en Berenguer és un poble abocat al turisme de platja. Es troba a mitja hora de València en cotxe i és al costat de Sagunt, el municipi on va néixer el rei Mides de la inversió immobiliària, Enrique Bañuelos. Conegut per projectes faraònics, icona de la bombolla, Bañuelos és avui el promotor del centre d’oci i casinos més gran d’Europa, BCN World.

Cargando
No hay anuncios

Anys abans, però, va crear Astroc, un gegant dedicat a la compravenda de terrenys i immobles. La fulminació a la borsa d’Astroc el 2007 va ser un dels primers desastres de la crisi. Abans d’aquesta caiguda, Bañuelos va tenir temps d’invertir part de la seva fortuna en projectes culturals i populars a través de la Fundació Astroc. Un dels projectes més personals era l’Instituto Valenciano de la Paella. Va ser inaugurat el 2007 com a centre d’investigació gastronòmic i de difusió de la cultura de la cuina amb arròs. Per l’Instituto hi havia de passar el bo i millor dels fogons mundials. Fins i tot s’havien iniciat els tràmits per crear una Càtedra de la Paella. Tot plegat es va confirmar en aquella fastuosa festa paellera a Nova York del 2006 en què Bañuelos va donar menjar a 20.000 persones. Va ser al Central Park, amb actuacions musicals de mites valencians com Francisco.

El 2004 al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana es feia oficial la creació de la Fundació Astroc amb una sèrie d’objectius, entre els quals ja es parlava de l’Instituto Valenciano de la Paella i la seva voluntat de “promoure internacionalment el plat gastronòmic tradicional de la Comunitat Valenciana”. L’Instituto Valenciano de la Paella va inaugurar-se una setmana abans de la debacle d’Astroc. Només hi va haver temps per a la gala d’inauguració, amb menjar per a mil persones, i un parell d’actes més.

Cargando
No hay anuncios

Presentació a Madrid

El 2005, Bañuelos va presentar l’Instituto a Madrid amb la participació de mitja dotzena de cuiners de prestigi. L’Instituto havia d’anar acompanyat d’una escola de restauració i un centre esportiu que amenitzés la vida social d’aquest barri de platja. Des de fa set anys aquest espai, entre urbanitzacions i edificis a mig construir, continua abandonat. La propietat és de Quabit, segons el diari Las Provincias, una de les empreses hereves de les despulles d’Astroc. L’Ajuntament de Canet manté des del 2010 un litigi judicial amb l’empresa per aconseguir que permeti l’ús públic de les instal·lacions, tal com s’havia pactat en el seu moment, segons el consistori. Des de l’Ajuntament de Canet confirmen que no s’ha avançat en cap acord amb l’empresa propietària i que desconeixen quina és la seva intenció pel que fa al futur de l’Instituto i les seves instal·lacions. Aquests dies d’agost l’espai és ple de joves que queden per passar l’estona entre els paellers o per jugar a pàdel o futbol sala a les antigues pistes esportives. La zona està molt malmesa i l’Ajuntament admet que és perillós per les pèssimes condicions de manteniment. Els veïns del barri, la majoria estiuejants, desconeixen quina és la història “dels paellers”.

Cargando
No hay anuncios

Bañuelos: l’home d’iniciatives de risc XXL

Enrique Bañuelos (Sagunt, 1966) va consolidar la seva trepidant carrera immobiliària a partir dels 90 a València. D’origen humil, com destaca sovint, gràcies a les seves virtuts com a venedor va crear Astroc, un gegant que va fer figa el 2007 amb els primers estralls de la crisi. Bañuelos va fundar Veremonte el 2008, una empresa amb divisions d’energia, agricultura, immobiliària i oci, sobretot amb inversions al Brasil. Veremonte, establerta a Londres -on Bañuelos té residència-, és la promotora de BCN World. Com va passar amb Astroc, que es va beneficiar de les excel·lents relacions de Bañuelos amb el món polític, BCN World compta amb el suport de la Generalitat i La Caixa. Segons el rànquing de les persones més riques del món publicat per Forbes, el patrimoni de Bañuelos supera els 671 milions d’euros.