Rebel·lió autonòmica en contra del pla de Sanitat per a l'oci nocturn

Catalunya treballa en el seu protocol per reobrir aviat i "donar aire" als ciutadans

Gent ballant en una discoteca de Sitges a finals de maig, durant una prova pilot per a l'obertura de l'oci nocturn.

MadridCreix el xoc entre el ministeri de Sanitat i les comunitats per l’acord sobre horaris i aforaments de l’hostaleria i l’oci nocturn. Tant la Comunitat de Madrid com Euskadi van assegurar ahir al matí que no l’aplicarien i poc després s’hi van unir les Balears, governades pels socialistes, que dimecres no s’hi havia posicionat en contra en la reunió del Consell Interterritorial de Salut. Poc van tardar a fer el mateix la resta de comunitats governades pel PP –Castella i Lleó, Galícia, Andalusia i Múrcia–, mentre que Catalunya va insistir que treballa en un protocol propi per reobrir aviat i “donar aire” als ciutadans.

S’ha obert així un xoc de legitimitats sobre el paper del Consell Interterritorial de Salut: el govern espanyol defensa que les decisions que s’hi prenen, encara que no siguin per unanimitat, han de ser de compliment obligat, mentre que les comunitats asseguren que és competència seva regular els horaris dels locals. Està en joc la possibilitat de consensuar restriccions sanitàries a nivell estatal. Davant d’aquest escenari, el ministeri de Sanitat ha obert la porta a permetre que cada comunitat faci el que cregui oportú. L’acord del Consell Interterritorial de Salut, però, encara no s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i, per tant, encara no s’ha de complir. En declaracions a RNE, la ministra va defensar les mesures per “rebaixar la incidència acumulada”, però alhora va evitar plantejar la judicialització si les autonomies no apliquen l’acord.

El rebuig de Catalunya al pla del ministeri ho és “més per la forma –un document presentat a correcuita i sense diàleg– que no pas pel fons –el Govern ja treballa en la reobertura–”, segons va explicar en roda de premsa el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. “El document el treballa i l’aprova el ministeri el mateix dia i ens el passen la mateixa tarda per votar als consellers”, va criticar Argimon. Malgrat això, va reiterar que la Generalitat vol reobrir l’oci nocturn per “donar aire a la ciutadania, però sobretot al jovent i a un sector que fa un any que està tancat”.

Balears hi veu risc per al turisme

Les comunitats que s’han oposat al pla de Sanitat amb més força han sigut Madrid i Castella i Lleó, que ahir van dir que tenen intenció de recórrer-lo. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va afirmar en una atenció als mitjans que es tracta d’una “imposició política que no és sanitària”. El lehendakari, Iñigo Urkullu, també va criticar la “invasió de competències” i va dir que no aplicaran el pla. Pel que fa a les Balears, la consellera de Salut, Patrícia Gómez, va demanar a Darias que les autonomies puguin dir-hi l’última paraula en funció de la seva situació particular, ja que les Illes “s’hi juguen molt” amb l’inici de la temporada turística i no volen obrir ja l’oci nocturn, malgrat la baixa incidència. La idea és que continuï tancat almenys dues setmanes més.

L’acord per a la desescalada estableix que fins que no s’arribi al 70% de la població vacunada els bars i els restaurants podran obrir fins a la una de la matinada, mentre que per a les discoteques l’hora de tancament serà a les dues però només en els casos d’una incidència més baixa del coronavirus. Si és inferior a 50 casos per 100.000 habitants, es permetrà obrir fins a les tres de la matinada amb un aforament del 50%. Però si la incidència creix a més de 150 han de continuar tancades.e

stats