L'Estat supera els 10.000 morts per coronavirus després de sumar-ne 950 les últimes 24 hores

L'increment de casos continua baixant, ara és del 7,93%, i arriba a un total de 110.238

Una dona se sotmès a un test ràpid del coronavirus a Madrid
Ot Serra
02/04/2020
2 min

MadridNou balanç de l'afectació del coronavirus: 110.238 casos i 10.003 morts en total. Es tracta de l'increment més gran de víctimes mortals en termes absoluts, 950, i la tendència a la baixa a nivell percentual es manté, tot i que aquesta vegada ha sigut mínima. El nombre de casos augmenta un 7,93% (dimecres un 8,2%) i el de morts un 10,5% (dimecres un 10,55%). La nota positiva de la jornada és que en l'últim dia s'han detectat fins a 4.096 curats i es tracta de la xifra més alta fins ara. Dilluns es va produir un repunt en l'augment de contagis, però, tal com insisteixen els portaveus del ministeri de Sanitat els últims dies, el percentatge d'increment de contagis i morts va a poc a poc a la baixa, fet que indica que el pic de la corba és a prop.

L'Estat supera els 10.000 morts per coronavirus després de sumar-ne 950 les últimes 24 hores

Les dades també reflecteixen el nivell de tensió que pateixen les unitats de cures intensives (UCI). Cada dia els ingressos greus són menys i en les últimes 24 hores 220 persones a tot l'Estat ho han requerit, i és la xifra més baixa des de fa més d'una setmana. Si bé dimecres a la Comunitat de Madrid s'apuntaven els mateixos pacients a l'UCI que dimarts, aquest dijous a la capital espanyola són 14 les persones que ho han requerit. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va argumentar que s'havien produït força vacants en aquests llits i que s'havien suplit sense sumar-ne cap. La cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, però, ha alertat aquest dijous que s'han d'analitzar amb prudència les dades sobre les UCI perquè algunes comunitats autònomes aporten la fotografia del dia anterior i d'altres el nombre acumulat de casos que han requerit l'ingrés d'ençà que es va iniciar l'epidèmia.

El director del CCAES, Fernando Simón, ha destacat que el focus ja no està en el pic perquè "ja hi som", i que en algunes comunitats ja està descendint el nombre de casos. "L'objectiu està en les UCI; aconseguir que a principis de la setmana vinent no s'arribi a una saturació que impedeixi atendre correctament a tots els pacients", ha apuntat Simón, que ha advertit que els llargs períodes que passen alguns malalts faciliten que es pugui produir aquesta tensió.

Els transports, al mínim

Com cada dia, la secretària general de Transports, María José Rallo, ha donat dades de la mobilitat i ha assenyalat que gairebé ja no hi ha més marge de reducció. Pel que fa als trens de Rodalies, ha baixat entre un 10% i un 12% respecte a dimarts i un 37% respecte a fa una setmana. També ha parlat d'uns 50.000 passatgers al nucli de Madrid, que ha comparat amb els 700.000 que hi acostuma a haver en un dia normal. "Tenint en compte que cal mantenir els serveis essencials, ja no hi ha gaire marge de reducció", ha subratllat. Pel que fa als viatges aeris, ha explicat que hi ha 366 operacions diàries, mentre que el març de l'any passat eren unes 5.300.

stats