El conseller Baiget adverteix les elèctriques i gasistes sobre la pobresa energètica: "La nostra paciència no serà infinita"
Les companyies d'aigua van signar l'1 de juliol un conveni per condonar part del deute, però les altres subministradores s'hi resisteixen, de moment
BarcelonaEl conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat que la Generalitat està negociant amb les companyies d'electricitat i gas un conveni que inclogui la condonació d'una part important del deute dels consumidors vulnerables. Per aquest motiu ha alertat que si les negociacions no prosperen, el Govern aplicarà mesures perquè les subministradores contribueixin de forma obligatòria a la lluita contra la pobresa energètica.
"La nostra paciència no serà infinita", ha alertat en una entrevista a Europa Press, i ha explicat que si no existeix una voluntat per part d'aquestes empreses de signar el conveni, la Generalitat impulsarà altres mecanismes previstos en la llei de pobresa energètica, com la creació d'un fons amb recursos de les subministradores.
"Amb les empreses subministradores d'aigua hem signat uns convenis en els quals es produeix una condonació important del deute, i la voluntat és fer-ho també, i ho estem negociant, amb les empreses subministradores de gas i electricitat", ha explicat, fent referència al conveni signat l'1 de juliol amb 14 companyies d'aigua.
No obstant això, el conseller ha lamentat que fins al moment no ha aconseguit un acord perquè les elèctriques i gasistes acceptin una condonació "substancial" dels impagaments.
"Estem treballant i en molts àmbits sí que ens posem d'acord, però quan parlem d'una rebaixa substancial del deute és quan hi ha una negativa", ha lamentat.
Baiget ha posat l'accent que la Generalitat és l'única administració que està sancionant les companyies subministradores que tallen el servei a usuaris vulnerables i que, per tant, incompleixen la llei de la pobresa energètica.
Ha concretat que la Generalitat ha obert 92 expedients sancionadors a empreses elèctriques i de gas per haver deixat sense servei clients vulnerables, i ha recordat que qualsevol empresa subministradora, abans de fer un tall, ha de comunicar-ho als serveis socials per saber si es tracta de consumidors vulnerables.
Què és la pobresa energètica?
La Generalitat treballa per redactar una definició de pobresa energètica que unifiqui els criteris per identificar i tractar aquesta situació de vulnerabilitat, ha explicat a Europa Press la consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Dolors Bassa, que ha afegit que "cal fer-ho, perquè no queda clar" actualment.
En concret, plasmaran aquesta definició en un decret llei i una ordre –que permetrà aplicar-la mentre es tramita el decret, amb un procés més llarg– que proporcionaran un consens que no existia a la llei 24/2015 de l'emergència habitacional i la pobresa energètica, que, com que no hi havia una definició d'aquest tipus de pobresa, la vinculava a paràmetres de risc d'exclusió residencial.