Badia eliminarà l'amiant de 200 edificis construïts els anys 70
Pere Aragonès referma el compromís de la Generalitat per eliminar aquest material nociu de tots els municipis de Catalunya
Badia del VallèsL’Ajuntament de Badia del Vallès ha presentat aquest migdia el Mapa de l'Amiant, un manual pioner a tot l’Estat que identifica la presència i degradació d'aquest material nociu en els 200 edificis residencials del municipi construïts els anys 70. A més, explica els mètodes per eliminar-lo, així com prioritats de retirada. La presentació s'ha dut a terme a l'Auditori Municipal i ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, l'alcaldessa de Badia, Eva Menor, representants de la Comissió de l'Amiant i l'especialista que ha fet l'estudi, Lluís Mallart.
Aragonès s’ha compromès a treballar amb els ajuntaments i la resta d'administracions per erradicar l'amiant present en habitatges d'arreu del país. De fet, el Govern crearà un pla nacional d’erradicació d’aquest material i elaborarà un projecte de llei que portarà al Parlament aquesta mateixa legislatura. "Badia ens ha ensenyat el camí per fer front a aquesta pandèmia invisible que és l'amiant. Dono la meva paraula que ningú més al país patirà les conseqüències d’aquest material nociu per a la salut de les persones", ha afirmat Aragonès.
El Mapa de l’Amiant, creat per l’empresa ACM 2020, dirigida per Lluís Mallart, s’ha avançat també a la normativa estatal. Es preveu que la llei de residus i sòls contaminats, que s’està tramitant, indiqui que abans de l’1 de gener del 2023 els ajuntaments hagin d’elaborar un cens d’instal·lacions i localitzacions amb amiant, incloent-hi un calendari que en planifiqui la retirada. Amb relació a això, l'alcaldessa de Badia ha afirmat que des de l'Ajuntament ja han fet actuacions per treure'n dels edificis públics del municipi. "Nosaltres hem fet els deures i ara ens queda la cosa més important: treure l'amiant dels habitatges. La salut dels nostres ciutadans és prioritari", ha afegit.
Sense data
Badia és la ciutat de tot l'Estat amb més presència d'amiant. Es calcula que n'hi ha una tona per ciutadà. De fet, els habitants del municipi vallesà estan envoltats d'uralita, un material que es va prohibir el 2002 per les grans quantitats d'amiant que conté. N'hi ha per tot arreu: a prop dels parcs, a les teulades i a les canonades, i als 200 blocs de pisos de la població; és a dir, gairebé a tots els del municipi. L’Ajuntament de Badia preveu que la inversió per retirar tot l'amiant del municipi costarà uns 4 milions d'euros, motiu pel qual s'espera optar als fons europeus Next Generation per eliminar-lo. De moment, encara no hi ha una data fixada, perquè s’espera el suport i finançament de la Generalitat, així com d’altres administracions.
Els edificis es van construir en el mateix moment, a la dècada dels 70, i ara s'estan deteriorant tots alhora. Les plaques d'uralita s'esquerden i es trenquen, i desprenen partícules cancerígenes que són una amenaça per a la salut. Per això es va crear el Mapa de l'Amiant, una iniciativa de la Comissió de l'Amiant formada per l’Associació de Veïns de Badia, l’Ajuntament, tots els grups municipals i veïns que hi han participat a títol individual.