Barcelona tira endavant l'obligació de reservar el 30% de noves promocions a pisos socials

Colau i les entitats hi veuen un "punt d'inflexió" en la política d'habitatge de la ciutat

Una promoció immobiliària en construcció a la ciutat de Barcelona.
Maria Ortega
19/09/2018
3 min

BarcelonaSi les entitats en defensa del dret a l'habitatge celebraven ahir, entre l'eufòria i l'emoció, que el Congrés de Diputats admetia a tràmit la llei d'habitatge de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), avui s'han apuntat una nova victòria: la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona donarà tràmit, aquesta tarda, a la mesura que obligarà els grans constructors a destinar el 30% dels nous pisos o reformes integrals a habitatge social, que quedarà aprovada de manera definitiva en el ple del pròxim 28 de setembre. I que, tant les entitats com la mateixa alcaldessa, Ada Colau, han coincidit a definir com un "punt d'inflexió" en la política de la ciutat, ja que, segons els càlculs municipals, servirà per fer créixer el parc d'habitatge accessible en uns 334 pisos nous cada any. Abans d'aplicar-se, la nova normativa haurà de superar encara el tràmit de la subcomissió d'Urbanisme de la Generalitat. Però les entitats confien que aquest pas no endarrereixi la nova regulació fins més enllà de la tardor. Les abraçades i els crits de "Sí que es pot" han tornat a ressonar avui dins de l'Ajuntament.

Vestits amb samarretes blaves amb el lema "Contra l'especulació, 30% ja", activistes de la PAH, el Sindicat de Llogaters, l'Observatori DESC, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona i l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, que formen el grup promotor de la mesura, han celebrat, en roda de premsa, el que han definit com una moció dels veïns i les veïnes de la ciutat i no de cap formació política. "Fem un pas de gegant", ha remarcat la presidenta de la FAVB, Ana Menédez, i, en nom de l'Observatori Desc, Guillem Domingo ha elogiat que la mesura que ara s'aprova permet aconseguir habitatge protegit a tota la ciutat i no només en aquelles zones de nova creació i que corresponsabilitza els privats de la necessitat de generar pisos socials. Colau també ha comparegut davant la premsa –mentre en una altra sala del consistori se celebrava un agre debat sobre la inseguretat a Barcelona– per celebrar que es "comencin a canviar les regles del joc". La mesura ja té garantits els 21 vots que li asseguren l'aprovació en el ple.

El PSC i ERC, que van donar suport a la proposta en l'aprovació inicial al juny després que es retirés la suspensió de llicències que es va plantejar inicialment, han confirmat que hi votaran a favor ja en la comissió d'aquesta tarda, com faran, també, els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé. Amb tot, en el marc de la comissió d'ecologia, urbanisme i mobilitat de l'Ajuntament, els socialistes i els republicans han instat el govern a seguir ampliant el consens. "Aprofitem les pròximes sessions [de comissió d'estudi de l'habitatge] perquè tots els agents poden aportar coses, fins i tot aquells que ideològicament estan a les antípodes", han dit des d'Esquerra. El socialista Daniel Mòdol també han recordat que aquesta mesura s'ha de complementar amb d'altres: "A Barcelona, hi ha reserva per a molts habitatges públics i de protecció que no s'han construït", ha assegurat.

La CUP, que també hi va votar a favor, ahir encara esperava la deliberació dels nuclis de la ciutat per confirmar el seu vot, mentre que el PP hi votarà en contra. El seu portaveu ha dit, de fet, que no sap "si val la pena assistir" a les pròximes reunions "si ja està tot aprovat" i s'ha queixat que a la mesura li falta "visió metropolitana". En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia Janez Sanz li ha contestat que "el canvi comença a Barcelona, però s'estendrà com una taca d'oli" a la resta de l'àrea metropolitana.

En el cas del PDECat, el grup es reservarà el vot fins al plenari perquè està analitzant l’expedient i la resposta que el govern municipal ha donat a les al·legacions, tot i que apunta que manté la voluntat que "l'operació acabi bé". Amb tot, el seu portaveu també li ha retret al govern que no s'aposti per "l'àmbit metropolità" i ha recordat que "probablement" tots els pisos que generi la mesura seran de compra i ells els voldrien de lloguer. Ciutadans, per la seva banda, ha demanat que aquest punt es retiri de l’ordre del dia de la comissió d’avui –cosa que no ha passat– perquè entén que no poden prendre una decisió fins que no acabin totes les sessions de la comissió d'estudi de l'habitatge, que encara està en marxa al consistori. També ha criticat la "precipitació irresponsable" amb la qual, segons la formació taronja, s'ha tramitat la mesura.

Els socialistes, que van ser els primers a fer públic el seu posicionament, van anunciar ahir per mitjà del regidor Daniel Mòdol la creació d’una comissió de control que vetllarà perquè l'aplicació de la mesura es faci de manera "correcta" i es garanteixi la "màxima transparència". El consistori no ha detallat quantes promocions han presentat la seva sol·licitud de llicència d'obres durant l'estiu per avançar-se a l'aprovació de la mesura.

stats