TRIBUNALS

Avalen que un nen robat recuperi la identitat

L’Audiència de Girona ordena tramitar la demanda per canviar els cognoms adoptius pels dels pares biològics

El Joan, que vol recuperar la seva identitat i ser Juan Francisco Beamonte, amb una imatge del seu pare biològic.
Montse Riart
13/05/2018
3 min

BarcelonaL’Audiència de Girona ha tornat a obrir la porta perquè el veí de Banyoles Joan Coll, que porta anys lluitant als tribunals perquè reconeguin el seu cas com el d’un nen robat, continuï el periple per recuperar la seva identitat originària i poder dur, a tots els efectes, el nom de Juan Beamonte Isern, el que tenia quan va néixer segons va descobrir fa set anys. Inicialment, una jutge de primera instància de Girona va admetre a tràmit la demanda, però després d’uns mesos la va arxivar al·legant que l’afectat no estava “legitimat” per impugnar la filiació adoptiva -perquè això només ho podien fer els pares que no haguessin intervingut en l’adopció- i perquè entenia que el cas estava prescrit. Ara, el tribunal gironí ha acceptat el recurs del demandant i ha ordenat al jutjat tramitar la causa.

“Això em dona opció d’anar a judici”, explica el Joan, que fa anys que va començar amb molta tenacitat el camí per descobrir les seves arrels després de retrobar-se amb una cosina biològica. Des de llavors ha anat recuperant bocins del seu passat fins a reconstruir la història de la seva vida. Quan tenia sis anys la seva àvia el va portar a un internat perquè el seu pare es va posar malalt. Recorda que d’un dia per l’altre una família se’l va emportar i el va acabar adoptant. Li van dir que l’havien abandonat i ell s’ho va creure. Quaranta anys després ha descobert una sèrie d’irregularitats en el procés d’adopció. Fins ara el Joan havia topat amb diferents negatives als tribunals, però havia trobat en la via del procés de filiació la manera de recuperar, almenys, la seva identitat de naixement i poder portar els cognoms dels pares biològics.

El tribunal gironí que ha ordenat reobrir el procés troba una “evident contradicció entre les dues resolucions del jutjat”, en la seva providència del 24 d’abril d’enguany, a la qual ha tingut accés l’ARA. Els magistrats expliquen que la valoració sobre la prescripció de la causa s’hauria de fer, en tot cas, al judici i recorden que la fiscalia va recórrer la decisió i va presentar fins a tres escrits aquest estiu en què recordava que l’acció no havia caducat. L’Audiència també apunta que l’afectat no demana “la nulitat de l’adopció”, sinó “una declaració que digui que els que consten com a pare i mare seus no són els pares biològics”. Com a conseqüència d’això, també demana” el canvi de cognoms i la rectificació al Registre Civil”.

Dues inscripcions

De fet, la primera vegada que va anar a buscar els documents del seu procés, el Joan assegura que li van entregar una partida de naixement en què constava com a fill biològic dels seus pares adoptius. Durant els anys de periple per recuperar el seu passat va descobrir que consta inscrit dues vegades al Registre Civil, una amb la seva identitat biològica -com a Juan Francisco Beamonte Isern, el nom que ara vol recuperar- i una altra com a Joan Coll Corominolas, amb els cognoms de la família adoptiva. Això va fer també que el cridessin dues vegades per fer el servei militar. La citació amb el seu nom biològic, evidentment, no li va arribar mai i el van acabar declarant pròfug.

“La meva lluita és que el meu fill i els meus nets no portin aquest cognom”, explica el Joan, que espera que la decisió de l’Audiència li faciliti la possibilitat d’anar a un judici en què també pugui “plantejar la revocació de l’adopció”. Els anys de lluita també li han servit per recuperar el contacte amb la família del seu pare biològic. “Ens portem molt bé però mai recuperaré tot el temps perdut, el naixement dels nebots, els casaments... això no ho tindré”.

stats