Les restriccions al Segrià i l'Hospitalet ja s'han de complir i es poden sancionar

El Govern recorrerà la decisió d'un jutge de rebutjar el límit de 10 persones en les trobades

Lleida, confinada per un nou decret
Pau Esparch
15/07/2020
4 min

BarcelonaHan passat tres dies des que el Govern va anunciar que volia endurir el confinament al Segrià fins que s'ha aplicat. Des de les 16 h d'aquesta tarda estan prohibides, per exemple, les trobades de més de 10 persones en l'àmbit privat i públic –excepte a la feina i al transport públic–, els bars i restaurants han de tancar –poden obrir per entregar menjar a domicili o recollir-lo– i només es pot sortir de casa per motius laborals, sanitaris i compra d'aliments, entre altres supòsits. Si ara les restriccions no es compleixen ja es poden sancionar, perquè de matinada el jutjat de guàrdia de Lleida ha ratificat les mesures per a Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre, però ha rebutjat aplicar-les a Massalcoreig.

Als barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat, en canvi, només estan prohibides les activitats culturals, d'espectacles públics, recreatives, esportives i d'oci nocturn, i els bars i restaurants poden obrir amb l'aforament a l'interior limitat al 50% i a les terrasses dos metres entre taules. Tot i que es recomana no fer trobades de més de 10 persones, no és una prohibició com al Segrià perquè de matinada el jutjat de guàrdia de Barcelona ha tombat aquesta part de les restriccions que la Generalitat –que ja ha anunciat que recorrerà la decisió– també volia aplicar a l'Hospitalet, on les mesures del confinament recomanen limitar la mobilitat: es demana només sortir de casa pels mateixos motius que als municipis lleidatans, però en aquest cas no és una obligació.

El Govern ha publicat la resolució del confinament ampliat al Segrià i la que afecta l'Hospitalet aquest migdia al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), unes quantes hores després de la resposta dels jutjats de guàrdia. En aquesta ocasió, a diferència del que va passar diumenge –quan es va anunciar el confinament domiciliari al Segrià i dilluns a la matinada sortia al DOGC alhora que una jutge el tombava–, el Govern ha esperat a tenir les autoritzacions judicials per publicar les restriccions, que no poden entrar en vigor fins que es recullen al DOGC. Una vegada publicades, les mesures, que tenen una durada de 15 dies, són d'obligat compliment i si no se segueixen es poden imposar multes.

"Idoni" per reduir els contagis

En el cas del jutjat de Lleida –aquest cop estava de guàrdia el d'instrucció número 2, mentre que diumenge ho era el número 1– el jutge ha rebutjat la petició de la Fiscalia, que, com ja va fer tres dies enrere, havia demanat deixar fora de les restriccions el límit de 10 persones a les trobades i els supòsits en què la gent es pot desplaçar. Però el jutge ha considerat que "les limitacions de desplaçaments i activitat són idònies per reduir el contacte social i, en conseqüència, la reducció dels contagis", tot i que ha descartat aplicar-les a Massalcoreig perquè només hi ha un contagi. El jutge ha avalat el límit de 10 persones davant els "focus de contagis" que s'han de "minimitzar" i també els motius en què es pot circular per "reduir la possibilitat que la pandèmia s'escampi".

Pel que fa al jutjat de Barcelona –el d'instrucció número 16, que estava de guàrdia–, en aquest cas el jutge ha acceptat la petició de la Fiscalia de no permetre que les trobades familiars i socials es limitin a 10 persones. El magistrat ha ratificat totes les altres mesures, perquè "tenen el seu fonament constitucional", però ha valorat que el màxim de 10 persones, que també es volia aplicar als casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres, "afecta directament" l'article dels drets fonamentals i llibertats de la Constitució, "amb afectació també de les llibertats religioses", perquè queda limitat. "Res obsta que es puguin produir reunions de més de 10 persones si es respecten les obligacions imposades i mesures sanitàries en vigor (ús de mascaretes, separació de persones)", ha argumentat.

A l'espera que el Govern recorri la decisió del jutge de Barcelona –al·legarà que les restriccions estan emparades pel decret llei aprovat dilluns per regular els rebrots de covid-19–, es veu una discrepància entre jutjats. En aquest sentit, per evitar que a la Fiscalia pugui passar una discrepància semblant, la Fiscalia General de l'Estat supervisarà totes les posicions que prenguin els fiscals perquè s'actuï igual. Preveient l'arribada de nous rebrots, diu que es marcaran criteris d'unitat d'acció perquè tots els ciutadans tinguin la mateixa protecció, informa Mariona Ferrer i Fornells. De fet, la Fiscalia es va situar en el punt de mira quan diumenge es va oposar al confinament domiciliari del Segrià. En aquella resolució la Generalitat va utilitzar la frase "la població ha de romandre al seu domicili", que no s'havia fet servir abans ni tampoc ara i que qüestionava el dret de lliure circulació.

stats