Autoritzen la tercera (i última) fase de l'assaig de la vacuna catalana
La farmacèutica Hipra assegura que el seu sèrum proporciona més anticossos que el de Pfizer
GironaTret de sortida a la tercera fase de l’assaig clínic de la vacuna d'Hipra contra el covid-19. Després de revisar els resultats de la fase 2b, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha aprovat que la farmacèutica gironina faci un pas endavant en la seva investigació. En aquesta tercera etapa, el nou sèrum es provarà en 3.000 voluntaris majors de 16 anys, amb la col·laboració de set hospitals catalans (Trueta, Clínic, Can Ruti, Vall d’Hebron, Mollet, HM Nou Delfos i Clínica Quiron), deu de l’Estat, dos de portuguesos i un d'italià. L'objectiu és comprovar si el nou fàrmac és segur i eficaç com a dosi de reforç en persones que n'hagin rebut d'altres marques.
Si els resultats de l'assaig són els esperats, l'empresa calcula que, al maig, els presentarà a l'Agència Europea de Medicaments, que els analitzarà. Si rep el seu aval, Hipra podrà vendre la vacuna arreu de la Unió Europea. La directora de recerca i desenvolupament dels laboratoris, Èlia Torroella, ha destacat que les dades obtingudes fins ara mostren que la solució proporciona "més anticossos protectors que la vacuna de Pzifer" també amb la variant òmicron, i això els fa ser molt optimistes de cara al futur.
"Com que incrementa el nombre d'anticossos, el sistema immunitari pot reaccionar millor davant l'òmicron i les altres variants que puguin sorgir, perquè quan la vacuna es va fer no existien ni l'òmicron ni la delta, i hem vist que ha donat bons resultats", ha exposat Torroella. Si tot surt tal com està previst, la d'Hipra serà "la primera vacuna autoritzada per utilitzar-la després de qualsevol altra".
Preu més baix que les actuals
La solució catalana està basada en dues proteïnes recombinants, una que prové de la variant alfa i una altra de la variant beta, que s'uneixen en una sola estructura que permet generar una resposta immunitària contra la proteïna Spike del covid. Segons Torroella, tots els components que s’han usat per elaborar-la “s’estan fent servir des de fa molts anys per a altres vacunes com les de la grip”.
Aquest és un dels quatre principals avantatges que el nou sèrum presenta respecte a les altres solucions que s’administren actualment. El segon és que es pot conservar en una temperatura d’entre 2 i 8 ºC -és a dir, en una nevera normal- i el tercer que no es necessita cap mena de preparació prèvia per administrar-la. El primer any es vendrà en vials de deu dosis i només s’haurà d’extraure la quantitat necessària per a cada injecció. Més endavant, l'empresa oferirà monodosis semblants als de la vacuna de la grip.
Finalment, la responsable de la farmacèutica assenyala que estan estudiant quant costarà la vacuna, però, com que han aconseguit produir-la amb un procés molt eficient, “el preu serà més baix que les actuals de RNA”.
El cost de les vacunes és un dels secrets més ben guardats de la pandèmia, i la Unió Europea sempre s’ha excusat en la confidencialitat dels contractes, malgrat que s’hi han destinat diners públics. Tot i això, s’han filtrat diferents preus, que ha recollit la Unicef en una pàgina web. Segons aquesta organització, la vacuna de Pfizer costaria entre 12,52 i 19,71 euros, i la de Moderna entre 15,33 i 21,7.
Interessats arreu del planeta
Pel que fa als contactes per vendre-la, la directora comercial ha assenyalat que han tingut converses tant amb les autoritats europees com amb les d'estats d'altres àrees que també s'han interessat pel seu sèrum, però que, ara com ara, no tenen cap acord tancat. "Per a nosaltres és molt important que el primer pas el faci l'autoritat europea, perquè som una empresa europea, i a partir d'aquí és quan podrem anar a altres països. Però tenim converses amb països de tot el món: de Llatinoamèrica, d'Àsia i, per descomptat, en l'àmbit europeu", ha detallat.
Torroella també ha assenyalat que, paral·lelament, a Hipra estan preparant els següents assajos clínics que tenen previst iniciar. D'una banda, amb persones immunodeprimides, i, de l'altra, amb pediatres per testar-la en menors de 12 a 15 anys i, després, de 5 a 11 anys.
La farmacèutica amb seu a Amer (la Selva) ha fabricat fins ara dos milions de dosis de la nova vacuna. La seva previsió és produir-ne 600 milions més aquest 2022, que podrien augmentar fins al doble (1.200) el 2023.