Atemptats 17-A

Clavells per les víctimes del 17-A, que se senten “abandonades”

Acte d’homenatge a la Rambla amb afectats, familiars i autoritats

ARA
i ARA

BarcelonaAlgunes víctimes dels atemptats del 17-A, els seus familiars i les autoritats han homenatjat aquest matí els afectats pels atacs terroristes de fa quatre anys en un acte al mosaic de Joan Miró a la Rambla de Barcelona, al Pla de l’Os. En el quart aniversari del 17 i 18 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils s'ha fet una cerimònia austera, emotiva i silenciosa, sense parlaments polítics. S'han posat clavells blancs en unes torretes situades on Younes Abouyaaqoub va cometre l’atropellament múltiple la tarda del 17 d’agost. També s’hi ha tocat El cant dels ocells, de Pau Casals, i s’hi ha fet un minut de silenci.

L’acte d’homenatge ha arribat encara amb la ressaca de la sentència del judici del 17-A. Aquest dilluns la Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT), que ha agrupat molts dels afectats pels atemptats, va fer públic que encara busca contactar amb 250 de les 345 víctimes que consten a la sentència per fer-los saber que poden intentar que se les reconegui com a tals. De fet, diverses víctimes que han volgut ser presents a l’acte d’aquest matí a la Rambla, algunes de les quals s’hi apropaven per primer cop, han insistit que continuen sentint-se “abandonades” per les institucions.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, segons un informe al qual ha tingut accés Efe, el ministeri de l’Interior ha abonat 7,2 milions d’euros a les víctimes dels atemptats del 17-A després de resoldre pràcticament tots els expedients que va obrir, més de 600, per les indemnitzacions. Poc més de la meitat els ha reconegut i la resta els ha rebutjat, perquè considera que no s’ha acreditat la seva presència en els atacs jihadistes o les seqüeles psicològiques.

En l’acte d’aquest matí algunes víctimes han tornat a vestir samarretes blanques amb el lema “Volem saber la veritat”. Al marge de la deixadesa que han percebut, consideren que la sentència no ha resolt tots els dubtes i per això reiteren que es faci una comissió d’investigació al Congrés de Diputats. Una altra petició unànime de totes les víctimes és que es creï una oficina de víctimes del terrorisme a Catalunya perquè pensen que es milloraria l’atenció.

Cargando
No hay anuncios

L’homenatge a la Rambla ha comptat amb les principals autoritats, com ara el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; i la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, entre molts altres representants, també dels cossos de seguretat i d’emergències que van treballar en els atemptats. De fet, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que hi ha participat, ha lloat en un tuit la "resposta col·lectiva exemplar liderada pels Mossos i els serveis d'emergències" ara fa quatre anys.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), que no ha participat en l’homenatge principal, ha demanat més “empatia” a les autoritats en un acte alternatiu. L’entitat ha fet una ofrena floral i un minut de silenci. Desenes de persones s’hi han concentrat, així com membres dels diferents cossos policials i representants de partits polítics com PP, Cs o Vox.

Cambrils reclama “concòrdia”

La matinada del 18 d’agost els terroristes van atemptar al passeig Marítim de Cambrils, on l’Ajuntament ha fet una crida a treballar “per estendre la concòrdia, la dignitat i la tolerància entre les persones”, en un manifest pel quart aniversari que ha recollit l’ACN. El consistori ha reivindicat “l’actitud responsable i cívica de la societat” per excloure la violència. “Cap violència no té ni tindrà cabuda a Cambrils ni enlloc si troba una societat madura i unida, que planti cara a totes les agressions a la convivència, a tots els abusos contra les persones i a totes les manifestacions de l’odi possibles”, ha conclòs.

Cargando
No hay anuncios