El govern espanyol treu poder i autonomia pressupostària al Consell General del Poder Judicial
El consell de ministres aprova l'avantprojecte de reforma del CGPJ. Les associacions judicials s'han mostrat crítiques amb el canvi
MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que canvia el sistema d'elecció dels seus membres per limitar la intervenció de les associacions judicials, li resta potestat reglamentària i li retira autonomia pressupostària. La reforma, anunciada pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, afecta també la conformació de les comissions del Consell, compost per 21 vocals, inclòs el president.
Les associacions judicials s'han mostrat crítiques amb la reforma i han arribat a amenaçar amb una vaga al gener si tira endavant. El ministre ha insistit que el canvi s'aprova amb vocació de consens amb el PSOE i altres partits. La reforma preveu que, per a l'elecció dels vocals designats pel Congrés i el Senat a proposta de la carrera judicial, sigui molt més fàcil que fins ara la concurrència de candidats independents, és a dir, que no pertanyin a les associacions professionals de jutges. També disminueix sensiblement la potestat reglamentària del fins ara conegut com 'òrgan de govern dels jutges' en matèries com sous o vacances dels magistrats. Aquesta responsabilitat passa ara al ministeri de Justícia. S'elimina l'autonomia pressupostària del CGPJ, que haurà d'estar sotmès a la revisió de la Inspecció de l'Estat i del Tribunal de Comptes.
Pel que fa a l'elecció de vocals, els nomena el Congrés i, d'aquests, vuit són proposats pels partits polítics i dotze per la carrera judicial. Convertir-se en candidat del CGPJ al marge d'una associació professional requereix ara l'aval de 100 jutges. Si la reforma s'aprova, només faran falta 25 avals. El ministre de Justícia ha explicat avui que la meitat dels jutges i magistrats no pertanyen a les associacions judicials i que amb aquest sistema se'ls integra al CGPJ.