Les autoescoles proposen que la Guàrdia Civil substitueixi els examinadors en vaga
Avisen sobre el "col·lapse" del sector
BarcelonaEl portaveu de la plataforma Les Escoles diuen Prou, Jaume Valls, ha suggerit que la Guàrdia Civil substitueixi els examinadors, que es troben en vaga des de fa mesos, situació que ha deixat milers d'aspirants sense poder obtenir el carnet de conduir. Aquest seria, per a Valls, el recurs "més ràpid", ja que són funcionaris i tenen formació en seguretat vial. En cas de no ser possible, les autoescoles han suggerit un traspàs de les competències perquè cada comunitat pugui gestionar les proves.
També ha proposat, "si fos necessari", una privatització o externalització del servei, després que la DGT doni per impossible satisfer la reclamació dels examinadors o activar "amb caràcter urgent" el personal no qualificat de la reserva militar, tot i que caldria formar-los. Valls ha advertit que el sector està prop del "col·lapse", ha dit que es veurà obligat a aplicar expedients de regulació temporal d'ocupació i ha demanat indemnitzacions per fer-se càrrec de les pèrdues causades per la vaga.
Múltiples perjudicats
Concretament, s'ha referit a conceptes com la inversió en vehicles i als locals, als deutes, amb multes i recàrrecs, adquirits per crèdits que han hagut de demanar per poder continuar sobrevivint. En aquest sentit, Valls ha assegurat que no són els "únics perjudicats", ja que també s'han vist afectats els venedors de vehicles, el sector de les asseguradores i les empreses de transport, segons ha dit en roda de premsa, acompanyat del vicepresident de la Federació d’Autoescoles de Catalunya, Joan Sala, i el director de socis col·lectius de Pimec, Jacint Soler.
Per al portaveu de la plataforma, la vaga d'examinadors és "si no il·legal, poc seriosa", i ha negat que la DGT es comprometés fa dos anys a aplicar millores en el salari dels examinadors, sinó a "elevar-lo a l'estament superior" un cop hi hagués el govern format, aleshores en funcions. Segons Valls, però, l'augment "no és possible ni per la seva categoria professional ni pel seu nivell d'estudis".
Des de PIMEC (Micro, petita i mitjana empresa de Catalunya) han avisat que les autoescoles que preveuen ERO a les properes setmanes que afectaran uns 1.000 treballadors. Aquesta xifra suposa gairebé un terç del total registrat durant el primer semestre d’enguany a Catalunya, han indicat a través d'un comunicat.
Des de l'inici de la vaga, al juny, s'han suspès unes 80.000 proves pràctiques. El síndic, Rafael Ribó, va decidir intervenir en aquesta situació a mitjans d'agost arran d'una queixa en què consta que hi ha alumnes que s'han de registrar a autoescoles de municipis veïns de l'Aragó o Castelló per poder-se examinar. Els examinadors tornaran a fer aturades a partir del 4 setembre. Atès que Catalunya és una de les comunitats més afectades per aquesta greu situació, PIMEC, la Federació d’Autoescoles de Catalunya i la plataforma Les autoescoles diuen prou insten a la delegació del govern espanyol a Catalunya, amb qui les autoescoles ja es van reunir, a pressionar les parts perquè se sotmetin a la mediació.