EMIGRACIÓ
Societat21/05/2015

Augmenten un 71% els joves catalans emigrants des del 2009

La majoria són llicenciats que busquen la feina que aquí no troben

Laura Sugrañes
i Laura Sugrañes

BarcelonaDes de l’any 2009 el nombre de joves emigrants s’ha incrementat un 71,2% a causa de l’elevada taxa d’atur juvenil que registra l’Estat. Actualment se situa en un 45,6% entre els joves de 16 a 24 anys. Així ho apunta l’últim Informe JESP (Joves Emigrants Sobradament Preparats), elaborat per l’Avalot-Joves de la UGT, que quantifica en 60.848 els joves catalans d’entre 15 i 34 anys que resideixen actualment a l’estranger, dels 242.070 catalans que té registrats l’Idescat. Respecte de l’any passat, el total de joves catalans que han marxat a l’estranger s’ha incrementat un 9%.

Ara bé, si l’any 2009 la principal destinació dels joves emigrants catalans era Andorra i en el període del 2013-2014 era Europa, actualment les preferències han canviat. El continent escollit pels joves és l’Amèrica del Sud, ja que sis de cada deu joves que emigren al continent americà trien països d’aquesta regió. L’Argentina és el país preferit, amb un 29,85%, seguit de Veneçuela, amb un 15%, i el Brasil, amb un 13%. Des de l’any passat, 1.743 joves catalans han marxat a l’Amèrica del Sud.

Cargando
No hay anuncios

Països de parla espanyola

“Hi ha la idea que els joves marxen a Londres a servir cafès i a aprendre anglès, però, en realitat, el que fan majoritàriament és anar a països de parla espanyola amb economies emergents per establir-hi un projecte de vida”, va explicar ahir Afra Blanco, portaveu nacional de l’Avalot de la UGT. Dins dels joves que emigren al continent americà, un 17,20% ho fan a l’Amèrica Central, on Costa Rica i Guatemala són les principals destinacions. Només un 12,48% dels joves escullen com a destinació l’Amèrica del Nord.

Cargando
No hay anuncios

La Unió Europea és la segona principal destinació dels joves catalans que emigren, un 42,27% del total. Les principals destinacions són França i Alemanya, seguit del Regne Unit i Bèlgica.

Segons l’assessoria de mobilitat internacional de la regidoria d’Adolescència i Joventut de l’Ajuntament de Barcelona, de les 894 consultes que van rebre l’any 2014 un 32% van ser per treballar a l’estranger, un 18% per anar-hi a fer pràctiques professionals, un 20% per fer voluntariat i un 20% per anar-hi a estudiar. En aquest sentit, l’interès dels joves per marxar a treballar s’ha incrementat 5 punts percentuals respecte a l’any anterior.

Cargando
No hay anuncios

A la recerca d’oportunitats

L’informe de la secció de joves de la UGT també apunta que la majoria de consultes que reben les assessories per treballar fora són de joves que han acabat la carrera i volen trobar oportunitats laborals relacionades amb la seva formació que a Catalunya no troben.

Cargando
No hay anuncios

Segons Afra Blanco, de la UGT, “els sectors en què més s’ha retallat o s’ha gestionat malament” són els que més interès migratori han tingut entre aquests emigrants. Es tracta dels sectors de l’art i la cultura, l’educació, la salut, l’enginyeria i l’arquitectura.