L'augment de les matrícules permet a la UB tancar el 2012 amb equilibri pressupostari
El rector Dídac Ramírez defensa la gestió econòmica del seu equip com a aval per a la reelecció
BarcelonaEl rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha explicat aquest dimarts que la UB tancarà 2012 amb equilibri pressupostari, tot i les retallades, principalment gràcies a l'augment de les matrícules universitàries.
Ramírez ha defensat la gestió econòmica del seu equip els darrers quatre anys com a aval per a sortir reelegit el proper 22 de novembre, en unes eleccions al rectorat on s'enfrontarà al menys amb tres candidats més. L'actual rector s'ha vantat d'haver aconseguit acabar amb el dèficit estructural de 20 milions anuals que tenia la universitat quan ell va assumir el càrrec, ara fa quatre anys.
Tot i així, el dèficit acumulat és encara de 66 milions d'euros, tot i que s'ha reduït des dels 82,7 milions que sumava el 2008. El rector s'ha proposat seguir reduint aquest dèficit a través la "racionalització de la despesa" i la recerca d'inversions privades, però ha assegurat que "en cap cas afectarà al personal" de la universitat.
Si surt reelegit, el rector Ramírez assumirà personalment la gestió econòmica de la universitat, després d'haver eliminat el vicerectorat d'Economia que fins fa unes setmanes portava Gonzalo Bernardos, a qui el rector va cessar del seu càrrec perquè havia iniciat contactes amb altres candidatures al rectorat.
En aquest àmbit, Ramírez va apostar perquè el consell social de la UB i en especial el seu president, el president d'Abertis i ex president del Cercle d'Economia de Catalunya, Salvador Alemany, ajudi al centre a "obtenir fons de finançament, ja sigui davant de les administracions com també davant del món empresarial". "Tenim marge per poder ingressar més diners" per vies alternatives a la subvenció pública, va apuntar Ramírez.
Les retallades han suposat fins ara, segons Ramírez, uns 200 milions menys per a la UB, dels quals 75 són de la reducció a l'aportació ordinària de la Generalitat (25 dels quals s'han retallat en sous del personal del centre); 75 més s'han reduït a la inversió del Govern en el pla d'inversions universitàries de la UB; i 60 milions més són la partida no assignada que s'havia previst per a la UB al pla de millora 2007-2010.
El deute del Parc Científic
Entre els diversos compromisos electorals de la candidatura de Ramírez està també el de renegociar els crèdits que la UB té pendents amb el ministeri d'Economia i amb entitats financeres (Catalunya Caixa, ICF i ICO) pel Parc Científic de la UB, que ascendeixen a un total de 60 milions. "La universitat no pot pagar aquest deute" i per això demana un "ajornament i una renegociació" dels crèdits, per a la qual cosa està elaborant "un pla de viabilitat" del centre que estarà llest en els propers tres mesos, va explicar Ramírez.
Altres compromisos passen per l'impuls de la internacionalització, per a la qual cosa posarà en marxa un programa d'atracció i mobilitat internacional de talent, que consolidi mil becaris al cap de quatre anys; l'aplicació efectiva del model docent d'aprenentatge de Bolonya en els centres on no ha estat possible encara per motius econòmics; defensar els concursos de promoció i estabilització del personal docent i investigador i la continuïtat dels ajuts als estudiants amb pocs recursos per pagar la matrícula.
Ramírez ha reivindicat la "continuïtat del canvi" que va representar el seu equip fa quatre anys –la gestió del qual està desglossada al seu Pla director 2008-2012– i ha definit els criteris del seu programa per als propers quatre anys amb els conceptes de "seguretat, autonomia i força".