Societat10/07/2019

L’augment dels ‘menes’ al carrer força el Govern a canviar d’estratègia

Més equips de salut mental sortiran a detectar els casos més difícils que no passen pels centres d’acollida

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaEl Mohamed va passar per diversos centres, i als 18 anys va acabar al carrer. Com ell, l’Abderraman, de 21; el Rabah, de 19, i una altra vintena de joves descansaven ahir a mig matí a l’Hospital de Campanya de l’església de Santa Anna, un espai on troben assessorament, menjar i un sostre per descansar durant el dia. Tots tenen històries molt similars. “A la nit, al carrer, dormen més aviat poc”, explica l’Adrià Padrosa, l’educador d’aquesta parròquia. “Quan arriben aquí, molts ja estan enganxats a la cola, tenen conductes agressives, han robat o s’han hagut de defensar i arriben tocats, explica. Per aquesta parròquia hi passen cada dia 250 persones i, segons el rector del centre, Peio Sánchez, “aproximadament un centenar són menors estrangers no acompanyats que han fugit de centres o que viuen al carrer”.

“Els últims tres mesos hem viscut un augment molt notori dels casos”, assegurava ahir Sánchez, i alertava: “Més enllà del dol migratori i dels problemes personals, molts dels nois que arriben ens manifesten clarament problemes de salut mental greus que necessiten ràpidament una atenció intensiva en un centre terapèutic”.

Cargando
No hay anuncios

Coincidint amb aquesta alarma, ahir el Govern va anunciar un gir en la gestió d’aquesta emergència social. El conseller Chakir El Homrani va anunciar un pla de xoc per donar resposta, precisament, al creixent nombre de menors i joves que malviuen als carrers, principalment a Barcelona, i als casos més complexos dels menes que queden fora del sistema de protecció -els anomenats refractaris.

Segons ha pogut saber l’ARA, el canvi se centra, dins del protocol d’acollida, en els menors que no volen entrar en un centre, s’escapoleixen constantment i volen viure al carrer. “Sobre aquest grup, que no tenen cap persona de referència, no creen vincles i no segueixen les normes, farem un seguiment acurat amb noms i cognoms i més atenció psicològica per detectar problemes de salut mental i addiccions”, apunten fonts del departament, i afegeixen que “si cal es farà una via d’ingrés en una unitat de psiquiatria”. L’objectiu del pla en què treballen des de fa setmanes és sortir al carrer per detectar a temps els casos més complexos que no passen pels centres per evitar problemes futurs. Per aconseguir-ho la conselleria augmentarà les hores dels equips de psiquiatria de carrer del centre de dia Dar Chabab. Fonts del departament també avancen que la gestora que controla aquests casos, formada pel departament, els Mossos, l’Ajuntament, el Consorci de Serveis Socials de Barcelona i Salut, ja té identificats una cinquantena de menors i majors de 18 anys en aquesta situació. De moment, la Generalitat no ha especificat la inversió econòmica per tirar endavant aquesta mesura.

Cargando
No hay anuncios

“N’hi ha molts, centenars, i anirà a més”, augurava el rector de Santa Anna. Sánchez va assegurar que un canvi del model d’emergència social és “fonamental”. “Nosaltres som testimonis cada dia del fracàs del model actual”, va lamentar, mentre reclamava més transversalitat: “No és només cosa de Mossos o de la DGAIA, també és una qüestió de salut pública, per exemple”.

Canvis de plans

El gir en la gestió de l’emergència al carrer deixa enrere altres projectes fins ara prioritaris per al departament, com ara la creació del Centre d’Acollida Immediata dins de Barcelona, que havia d’estar enllestit aquesta primavera i que havia de tenir un espai per als nois que estan vivint al carrer. El departament va admetre a l’ARA “problemes administratius i jurídics” que “han fet que no sigui viable” en el termini necessari i ara es plantegen posposar la creació del centre a Barcelona a “mitjà o llarg termini”. En canvi, es plantegen obrir un Centre d’Acollida Immediata en un altre lloc, fora de Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

El síndic demana solucions

El Síndic de Greuges ha instat la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescènca (DGAIA) i l’Ajuntament de Barcelona a trobar una solució a la situació d’infants immigrants sols que dormen en esglésies i carrers de Barcelona. Ahir va fer una crida a la coordinació entre les diferents administracions per fer una avaluació precisa de cada cas i plans individualitzats d’atenció per als que estan vivint al carrer. També ha requerit informació sobre la situació actual i les mesures acordades.