L'augment de menors estrangers torna a deixar la Generalitat sense places als centres d'acollida
Els joves passen la nit a la Ciutat de la Justícia a l'espera d'un allotjament i la fiscalia alerta de l'increment d'arribades
BarcelonaLa Ciutat de la Justícia reviu la situació de fa uns mesos: un grup de menors estrangers no acompanyats (MENA) han tornat a passar la nit a l'edifici de la fiscalia perquè la Generalitat no els ha pogut oferir un allotjament. Segons la fiscalia i el deganat –que és el responsable de l'espai–, la situació s'ha produït tant dimarts com dimecres a la nit, però el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha assegurat que, de moment, només ha sigut dimecres. Tot i això, aquest dijous al vespre l'ARA ha pogut comprovar que encara hi ha nois a la planta baixa de l'edifici de la fiscalia de la Ciutat de la Justícia, on hi ha l'espai de guàrdia de la fiscalia de menors i del jutjat de menors.
En aquesta zona és on passen la nit els MENA, que només disposen de les cadires d'espera però no de matalassos –com l'any passat– perquè la jutge degana ho ha prohibit. Fonts del departament han explicat que es treballa per oferir una plaça als joves en un centre d'acollida com més aviat millor, malgrat que no han fixat cap termini. Com ha avançat la Cadena Ser, els joves que han hagut de dormir a la Ciutat de la Justícia són deu. La falta de places s'ha produït després que l'arribada de menors estrangers hagi tornat a augmentar els cinc primers mesos d'aquest any. Això ha provocat una nova situació de col·lapse perquè la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) –que assumeix la tutela dels menors– s'ha quedat sense cap plaça lliure, encara que els últims mesos ha creat centres d'acollida exclusius per als MENA.
La situació actual és similar a la de finals de l'any passat, quan la fiscalia de Barcelona va retreure a la DGAIA que els MENA fossin moltes hores a la Ciutat de la Justícia, algunes de les quals dormint a terra en matalassos. Aleshores la DGAIA va adequar unes instal·lacions per als joves a l'edifici de la fiscalia de la Ciutat de la Justícia mentre no els podia oferir cap plaça –com ha tornat a passar ara–, tot i que la jutge degana de Barcelona va acabar prohibint que els menors passessin la nit allà. La decisió va suposar que, provisionalment, la DGAIA hagués de traslladar els MENA que no tenien plaça a l'Institut Forense, situat a la mateixa Ciutat de la Justícia, però fora dels espais de la fiscalia i el deganat.
Aquesta imatge dels joves dormint en matalassos als passadissos de la Ciutat de la Justícia es va viure quan l'arribada massiva dels MENA va marcar el seu màxim la tardor de l'any passat: a l'octubre Catalunya va rebre 208 menors, i al novembre, 222. Així, per intentar resoldre el col·lapse, la Generalitat va recórrer a albergs i cases de colònies. A partir del desembre les arribades van tornar a baixar, malgrat que entre el gener i el maig d'aquest any han crescut un 81% respecte al mateix període del 2017. Fonts de la fiscalia han alertat de l'increment d'arribades de menors dels últims dies, tot i que han reclamat que els joves només siguin a la Ciutat de la Justícia el temps imprescindible per identificar-los i determinar la seva edat.
Com que la major part dels MENA no porten documentació, el seu pas a la Ciutat de la Justícia serveix per fer-los proves mèdiques per establir la seva edat. Si efectivament són menors passen a ser tutelats per la DGAIA. A continuació, la DGAIA els hauria d'oferir un centre d'acollida, però ara no disposa de places lliures i per aquest motiu una desena de menors han passat la nit a la Ciutat de la Justícia. Tot i això, la fiscalia ha recordat que la jutge degana va prohibir que els joves dormissin al complex judicial. Fonts del deganat han afegit que estudien prendre alguna acció per solucionar aquesta problemàtica i protegir els MENA.
Possible nou espai
Diverses fonts han confirmat a l'ARA que la DGAIA estaria buscant un nou espai pròxim a la Ciutat de la Justícia on acollir els menors mentre no els pot oferir un allotjament. Aquesta opció permetria que els joves no haguessin de dormir al complex judicial. De moment, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va assegurar aquest dimecres que davant l'augment de menors estrangers, "es tornaran a buscar" recursos d'habitatge per als MENA.