L'Audiència Nacional torna a desestimar la querella contra Florentino i diversos ministres pel Castor
Creu que no hi ha indicis criminals perquè les decisions es van prendre amb governs del PP i del PSOE
MadridLa justícia espanyola no investigarà els impulsors del projecte Castor, el magatzem de gas que hauria pogut provocar un terratrèmol de fins a 6,8 graus davant de les costes de les Terres de l’Ebre i que ha costat centenars de milions d’euros a les butxaques dels ciutadans de l’Estat. L’Audiència Nacional ha decidit avui desestimar per segon cop la querella criminal interposada a principis d’any contra Florentino Pérez, el president de la constructora ACS i accionista majoritari d’Escal UGS –que gestionava el Castor– i contra un total de cinc exministres del PP i el PSOE que van impulsar i gestionar el projecte fracassat. Es tractava dels socialistes Joan Clos, Miguel Sebastián (Indústria), Magdalena Álvarez (Foment) i Elena Espinosa (Medi ambient); i per part dels populars, l’exministre d’Indústria José Manuel Soria.
La secció tercera de la sala penal de l’Audiència Nacional, que revisa les decisions dels jutges, ha ratificat la decisió de la jutge Carmen Lamela de denegar la petició dels querellants. El 21 de juny Lamela va decidir no investigar ni Florentino Pérez ni els diversos ministres en considerar que no hi havia indicis de delicte. En concret, els col·lectius ciutadans que van promoure la querella criminal al febrer –l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), el projecte activista Xnet i l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC)– van demanar que se’ls imputés pels possibles delictes de prevaricació, frau a l’administració i malversació de cabals públics.
La sala conclou ara, com Lamela, que els fets descrits “no tenen aparença delictiva” i que resulta “inviable” una investigació. Un dels arguments del tribunal és que s’ha d’excloure el “concert criminal” (organització criminal coordinada) en la gestió del Castor perquè les diverses resolucions administratives van ser adoptades per governs de “formacions polítiques diferents”, el PSOE i del PP. Per a Simona Levi, d’Xnet, sí que hi havia un “fil conductor”: els “negocis” de Florentino Pérez.
Una altra de les raons que dona l’Audiència Nacional per no investigar el cas és que de les diligències proposades per part dels querellants “no es proposa la revisió de les auditories que van sustentar la indemnització” de Mariano Rajoy a Florentino Pérez per valor de 1.350 milions d’euros el 2014 i que el Constitucional va tombar tres anys després un cop pagada a través d’un reial decret urgent. És més, considera que no poden entrar a qüestionar la correcció d’errors en un reial decret en tractar-se d’una decisió administrativa ferma i apunten que no hi ha indicis de sobrecost.
Recórrer a la justícia europea
La plataforma ciutadana ja preveia aquesta decisió i assegura que està estudiant portar el cas al TC i després a la justícia europea. En declaracions a l’ARA, Levi ha assenyalat que estan estudiant exactament la fórmula perquè no volen que els ciutadans acabin pagant “per quart cop el projecte”. Xnet veia a venir que la querella es desestimaria perquè “la justícia espanyola no té una independència plena”.