L'Audiència de Barcelona donarà a conèixer aquest dilluns la sentència del cas Maristes

Joaquim Benítez s'enfronta a peticions de 22 a 36 anys de presó per abusar almenys de 4 menors

Joaquim Benítez en una entrevista amb el periodista Fèlix Colomer que es va emetre en el documental Shootball.
Acn
28/04/2019
4 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona donarà a conèixer aquest dilluns la sentència del cas Maristes. Joaquim Benítez, exprofessor d'educació física del col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts, s'enfronta a peticions de 22 a 36 anys de presó per haver comès abusos sexuals sobre almenys quatre alumnes menors d'edat entre els anys 2006 i 2010. 13 denúncies més contra ell es van arxivar perquè els delictes ja havien prescrit. Durant el judici, que va tenir lloc l'última setmana de març, Benítez va assegurar que els Maristes sabien des del 1986 que havia abusat d'un menor, però el van emparar. La institució ho va negar i va insistir que no va tenir cap constància d'abusos fins al 2011. No van avisar les famílies perquè els pares d'una víctima van demanar discreció.

Benítez va assegurar durant el judici a l'Audiència de Barcelona que la direcció dels centres i el vicari provincial sabien des del 1986 que havia abusat sexualment almenys d'un alumne menor d'edat, ja que un pare d'un exalumne se n'havia queixat. Tot i que el van avisar, no el van denunciar ni castigar. Això va fer que no tingués "por" de represàlies i que se sentís "emparat" per la congregació religiosa, va dir l'exprofessor, que va admetre abusos a dues de les quatre víctimes que l'han pogut portar a judici, a les quals hauria "enganyat" per portar-les a la llitera del seu despatx amb el pretext de falses lesions i els hauria fet tocaments i fel·lacions.

Ara bé, Benítez va reconèixer a un periodista durant el judici que havia abusat sexualment d'una de les dues víctimes que havia negat a l'Audiència. L'advocat del jove va explicar al tribunal que l'exprofessor va enviar un 'whatsapp' a un periodista de Cuatro on deia que el jove havia estat un alumne "exemplar" i li demanava "perdó". "Si algun dia em perdona, que m'ho digui", acabava el missatge. El lletrat volia que s'aportés com a prova contra l'acusat, però el tribunal ho va rebutjar perquè ja s'havia acabat la fase de prova. Va instar el lletrat a portar el missatge al jutjat d'instrucció per si calgués obrir una nova causa per aquests fets.

En un comunicat, els Maristes van acusar Benítez de "difamar" la institució i van assegurar que cap director ni responsable de les escoles va rebre cap queixa sobre conductes impròpies relacionades amb el professor fins al 2011. Ja durant el judici, la direcció de l'escola va admetre que no va comunicar a les famílies dels alumnes que el professor havia abusat d'un noi aquell any perquè la família de la víctima va demanar discreció. Van apartar-lo però sense esmentar el motiu real.

Els Mossos d'Esquadra van declarar que Benítez seguia un "patró" i sempre portava nois de 13 o 14 anys al seu despatx, on tenia una llitera, amb el pretext de fer-los massatges perquè tenien alguna lesió.

En el seu informe final, el fiscal va retreure "l'actitud" de la Fundació Champagnat, propietària de l'escola Maristes Sants-Les Corts. A parer seu, té una "enorme responsabilitat moral" sobre els abusos sexuals comesos per l'exprofessor. "Si haguessin actuat el 1986, no s'haurien produït aquests fets", va apuntar. Les víctimes van declarar a porta tancada i amb una mampara que els separava de l'acusat. A més de les acusacions particulars, també estaven personats en el cas la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

La fiscalia demana 22 anys de presó per a Benítez i la Generalitat demana 36 anys i 4 mesos de presó, mentre que l'Ajuntament en demana un total de 26. La Fundació Champagnat, propietària de l'escola, no està acusada penalment, i com a molt haurà de respondre civilment de les indemnitzacions de manera subsidiària. Les víctimes han lamentat que al banc dels acusats no hi hagués cap responsable dels Maristes. Al final de la declaració de l'acusat, la seva defensa va demanar una pena de vuit anys de presó per dos delictes d'abús sexual, amb l'atenuant de dilacions indegudes.

Onada de denúncies per abusos sexuals

Aquest va ser el primer judici a Catalunya per un gran escàndol d'abusos sexuals a menors en entorns catòlics, destapat el febrer del 2016, que va originar una onada de denúncies similars en altres escoles i que aquest 2019 ha desembocat en noves denúncies en altres col·legis religiosos, esglésies i monestirs.

La primera denúncia contra aquest professor la va interposar Manuel Barbero a finals del 2015, quan el seu fill, després de temps patint en silenci, va aconseguir dir als seus pares que el professor d'educació física l'havia estat agredint sexualment durant dos anys, dels 13 als 15. A partir d'aquí es va destapar l'escàndol, Manuel Barbero va penjar cartells al voltant de l'escola denunciant la situació i instant els afectats a explicar-ho, i la publicació de la notícia al diari 'El Periódico' va fer créixer la indignació general i va generar debats polítics, mediàtics i educatius, reportatges, entrevistes i, més tard, documentals i llibres. Va rebre fins a gairebé 100 correus de persones que li explicaven històries d'abusos patits per almenys 12 professors més, a part de Benítez i un monitor, amb un total de 43 denúncies de diferents centres. Benítez va acabar admetent bona part dels fets davant d'alguns periodistes i va acabar en llibertat provisional.

Benítez, que va treballar als Maristes del 1976 al 2011, és l’únic dels 12 denunciats per aquest escàndol de pederàstia que ha anat a judici. Les denúncies a la resta de docents implicats, a més d'un monitor de menjador, es van arxivar perquè els delictes havien prescrit a causa dels anys transcorreguts. En total, exalumnes dels col·legis Maristes de Sants-Les Corts, la Immaculada i Badalona van presentar 43 denúncies.

stats