Els metges de primària es planten
Convoquen una vaga del 26 al 30 de novembre per exigir “millores assistencials i laborals”
Barcelona“El sistema sanitari català està a urgències, però l’atenció primària està a l’UCI”. Amb aquestes paraules, el portaveu del sector d’atenció primària del sindicat Metges de Catalunya, Óscar Pablos, defensava aquest dimecres la convocatòria d’una vaga dels professionals sanitaris d’atenció primària del 26 al 30 de novembre. En total, uns 5.700 facultatius, entre metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs, estan cridats a mobilitzar-se durant l’última setmana d’aquest mes per exigir “millores assistencials i laborals” que posin fi a la precarietat que, segons els professionals, viuen els centres d’atenció primària (CAP) catalans.
Els metges d’aquest sector fa temps que es queixen de les condicions amb què han de treballar i creuen que a hores d’ara la situació ja és “insostenible”. Una situació que, principalment, ve derivada d’una sobrecàrrega assistencial que, denuncien, ha provocat les retallades salarials acumulades des del 2010. En aquest sentit, Metges de Catalunya alerta, per exemple, que en múltiples ocasions un sol professional pot tenir a l’agenda més d’una visita a la mateixa hora. “Situacions que haurien de ser extraordinàries s’han convertit en ordinàries a l’atenció primària, com ara tenir programades dues, tres, cinc o deu visites en un mateix minut. Això és una manca de respecte cap als professionals i cap a la ciutadania”, lamenta Pablos. Per això, el sindicat reclama que es disminueixi la càrrega assistencial i es limitin a 28 les visites diàries per consulta -avui dia poden arribar a 40 pacients per torn- i s’assigni un temps mínim de 12 minuts per visita presencial i 6 minuts per visita no presencial. Però també reclama que es recuperin els 920 professionals que, segons el sindicat, s’han perdut des del 2010.
Així, per exemple, quant a pediatria, la portaveu d’aquest sector de Metges de Catalunya, Anna Roca, denuncia que als centres d’atenció primària hi falten “un 30% de pediatres”, respecte als que tocarien per ràtio de població. Precisament, el sindicat reclama que es fixi una quantitat de pacients per professional i demana que per metge de família sigui de 1.300 pacients; per pediatre, de 1.000, i per ginecòleg, de 8.800. Tot plegat, però, hauria d’anar acompanyat, exigeixen, de recuperar el 30% del poder adquisitiu que els facultatius han perdut des del 2010 i recuperar les condicions laborals d’abans de la crisi com, per exemple, que tots els CAP tanquin a les 8 del vespre com a molt tard o que es respecti el temps obligatori de descans després d’una guàrdia, entre d’altres.
Per aconseguir totes aquestes millores que reclamen, els professionals sanitaris creuen que és imprescindible nodrir de més recursos l’atenció primària. Per això, reclamen que el departament de Salut destini un 25% del seu pressupost a aquest sector. L’any passat, la conselleria hi va aportar un 16,9% del pressupost, un punt i mig per sota del que hi va destinar l’any 2010, que va ser d’un 18,4% del total dels seus recursos. “Volem uns centres d’atenció primària dignes, de qualitat i amb un pressupost adequat, que puguem tenir temps de mirar el pacient a la cara”, reclamava ahir el president del sector d’atenció primària de Metges de Catalunya, Javier O’Farril.
“Als metges no ens agrada fer vaga, però no és un fracàs nostre, perquè hem fet tot el que teníem a l’abast. Qui no ha fet la seva feina han sigut els representants de l’Institut Català de la Salut”, va etzibar Roca. Pablos, de fet, va defensar la vaga com a “justa i necessària”. Una aturada que no s’ha convocat abans del 25 de novembre perquè és quan hi ha previstes unes oposicions per a professionals de l’atenció primària, les més importants en nombre de places dels últims vuit anys. L’aturada es farà deu anys després de la que van fer gairebé una quarantena de CAP de Barcelona.
Pla de mesures urgents
Pablos va dir aquest dimecres que havien optat per la vaga d’una setmana sencera perquè no veien “cap acció decidida” de l’Institut Català de la Salut (ICS) per revertir la seva situació. Ahir mateix, l’ICS va intentar calmar els ànims dels professionals sanitaris i va assegurar que proposaran un pla de mesures urgents que, creuen, evitarà l’aturada de finals de novembre. Així, el director gerent de l’Institut Català de la Salut, Josep Maria Argimon, es va comprometre a treballar amb el sector i a presentar un pla amb “accions a curt, mitjà i llarg termini, amb calendaris concrets i, per tant, amb compromisos concrets”. “Estic plenament convençut que tindrem un acord i que no hi haurà vaga”, va afirmar Argimon, que creu que la protesta, que el departament vol evitar, no és a l’“ADN” dels metges. La resposta, els pròxims dies.
Mobilitzacions de la concertada i privada
Els sindicats de la sanitat concertada i privada també estan en peu de guerra per reclamar millores en les seves condicions laborals. Metges de Catalunya, CCOO, UGT i SATSE van anunciar mobilitzacions per igualar la millora retributiva per als treballadors públics als professionals de la sanitat concertada i recuperar el 100% del sou en cas de baixa laboral. A principis d’octubre ja es van concentrar davant del departament de Salut per reclamar a les patronals que escoltin les seves demandes. Per la seva banda, els professionals de la sanitat privada, convocats per UGT i CCOO, es van concentrar dimarts davant la seu d’ACES, la patronal majoritària del sector, per reclamar que es desbloquegi el conveni col·lectiu. Reclamen un augment salarial del 2% per als pròxims tres anys, a més d’un 1% addicional per a la carrera professional.