LGTBI-fòbia

Els atacs als transsexuals creixen un 38% l'any de la llei trans

L'Observatori Contra l'Homofòbia reclama la compareixença del conseller Elena pel cas del mosso detingut per una agressió transfòbica

Campanya de l'Ajuntament de Barcelona contra la LGTBIfòbia
Diana Silva
03/01/2023
2 min

BarcelonaEn els primers dos dies de l'any 2023 a Catalunya es van denunciar dues agressions LGTBI-fòbiques. La primera va ser aquest dilluns quan quatre persones haurien agredit dos homes a l'interior d'un tren de Rodalies a plaça Catalunya després d'increpar-los per la seva orientació sexual.

La segona va ser aquest dimarts amb la detenció d'un antiavalots dels Mossos d'Esquadra per una presumpta agressió sexual a una dona trans que havia conegut per les xarxes socials a Terrassa. Un cas que la conselleria d'Interior ha portat davant la justícia, després de suspendre de feina i sou l'agent implicat.

Aquesta última agressió ha preocupat especialment l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH), després de registrar un augment d'agressions contra el col·lectiu transsexual a Catalunya de gairebé el 40% durant el 2022. Una tendència de què l'entitat ja va alertar al mes de març, quan va detectar que en els primers tres mesos de l'any els casos de transfòbia s'havien disparat d'una manera molt alarmant, augmentant en un 136% respecte al primer trimestre del 2021.

Més enllà de l'augment d'agressions, el president de l'Observatori, Eugeni Rodríguez, ha alertat que en els últims mesos l'entitat ha detectat "un odi immens contra les dones trans", que han estat el sector més afectat per les discriminacions dintre el col·lectiu transsexual aquest 2022.

Per aquest motiu, i després de conèixer el cas de la presumpta agressió sexual d'un Mosso a una dona trans, des de l'entitat han exigit al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que comparegui al Parlament de Catalunya. Una petició que han oficialitzat a través d'En Comú Podem, que ja ha demanat la compareixença del titular d'Interior a la cambra catalana.

Menys agressions que el 2021 però més violentes

Durant el 2022 l'Observatori Contra l'Homofòbia ha registrat 237 incidències LGBTI-fòbiques a Catalunya, una xifra inferior a la del 2021, en què el nombre d'agressions detectades es va enfilar fins a les 284. Tot i aquest descens de poc més del 16%, Rodríguez ha denunciat que un dels aspectes més preocupants és que els atacs "són més intensos i violents". Una problemàtica que s'estén a tot el col·lectiu LGBTIQ+, ja que, per primera vegada, les agressions físiques s'han convertit en el tipus de discriminació més registrat amb un augment del 21% respecte a l'any anterior. Per darrere, hi torbem les agressions verbals, seguides de les mostres d'odi i exaltació com poden ser pintades al carrer en contra del col·lectiu o l'estigmatització als mitjans de comunicació.

Les dades recollides per l'OCH reflecteixen que l'home gai continua sent el col·lectiu més castigat amb 117 incidències, cosa que suposa gairebé la meitat del total de discriminacions registrades. Els espais amb més agressions continuen sent la via pública i les xarxes socials i internet, però des de l'Observatori insisteixen que durant aquest 2022 també hi ha hagut un augment significatiu de les incidències registrades als espais d'oci nocturn. Pel que fa al territori, la província de Tarragona ha estat la que ha patit un augment d'agressions més important amb un increment del 54% respecte a les dades de l'any anterior. Tot i això, Barcelona continua sent el territori amb més incidències: acumula més d'un terç de les discriminacions detectades a tot Catalunya.

stats