Un atac informàtic deixa la UAB una setmana sense internet

Es demana als estudiants, docents i personal que no facin servir els seus ordinadors personals

El campus de la UAB, en una imatge d'arxiu
11/10/2021
3 min

BarcelonaUn atac informàtic ha deixat aquest dilluns els serveis interns de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) sense poder funcionar i ha obligat a suspendre algunes classes. Segons han explicat fonts de la UAB a l'ARA, l'origen de l'atac podria ser un ransomware o segrest digital, en què un programa restringeix l'accés a alguns arxius del sistema infectat i demana un rescat a canvi de treure aquesta restricció. Oficialment, però, els serveis informàtics de la UAB encara estan treballant per saber l'origen d'un dels atacs més greus que han patit i avisen que serà "complicat" saber qui hi ha al darrere. Tampoc se sap quan es podrà restablir el servei, però des de la universitat ja han avisat que durant tota la setmana "es treballarà sense fer servir ordinadors connectats a la xarxa", cosa que afectarà "tots els àmbits d'activitat: docència, recerca i administració".

L'afectació als serveis informàtics de la UAB és "general": no hi ha connexió a internet al campus, no funciona cap xarxa wifi i ni els estudiants ni els professors es poden connectar des dels seus ordinadors al Campus Virtual. Tampoc funcionen el correu electrònic ni la web. Segons ha explicat a l'ARA Jordi Hernàndez, comissionat per les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), l'atac informàtic contra els servidors de l'Autònoma s'ha detectat de matinada i des d'aleshores els tècnics treballen per avaluar les afectacions. En un comunicat, l'Autònoma ha explicat que l'atac ha afectat "el sistema de virtualització que allotja una gran part dels serveis corporatius", cosa que impedeix utilitzar-los.

Paral·lelament, s'ha activat el protocol habitual: s'ha informat l'agència de ciberseguretat estatal, s'ha fet una desconnexió completa dels sistemes centrals per "aïllar les màquines afectades" i s'han aplicat "mesures preventives per evitar la propagació a sistemes no afectats". És per això que s'han posat els servidors en "quarantena total" i s'ha demanat als professionals de la UAB, als docents i als estudiants que "no facin cap activitat que impliqui un ordinador personal" tant al campus com a l'exterior. En funció d'aquestes consignes, cada deganat decidirà quines classes se suspenen i quines no. De moment, la Facultat de Comunicació ha hagut d'anul·lar totes les classes teòriques i pràctiques perquè no es poden fer funcionar ni el hardware ni el software.

Si al matí els responsables de la UAB no sabien si trigarien "hores, dies o setmanes" a restablir els serveis informàtics, al vespre ja afirmaven que durant tota la setmana els docents, investigadors, alumnes i personal d'administració hauran de treballar sense internet. "No serà una setmana normal a l'Autònoma", afirma Hernàndez. Aquesta tarda els servidors continuaven desconnectats i els tècnics no havien pogut restablir el servei informàtic. La UAB seguirà desconnectada de la xarxa i inoperativa a internet fins que no es pugui recuperar la còpia de seguretat i es reiniciï el sistema amb les dades d'abans de l'atac. Quan s'hagin determinat "en detall" els mecanismes de l'atac, es podrà restablir el sistema de forma esglaonada. La bona notícia és que els tècnics han pogut comprovar que les bases de dades corporatives, amb informació personal, econòmica i acadèmica, "no han estat afectades".

Ara mateix la UAB només es pot comunicar amb els seus usuaris per les xarxes socials, a través de les quals han recomanat desconnectar tots els serveis vinculats a la UAB, incloent-hi el núvol, per evitar que la infecció s'escampi. A més, demanen que si algun usuari ha rebut un fitxer anomenat http://Readme.READ i l'ha desat a l'escriptori, així com fitxers amb extensió .uab, apagui l'ordinador i avisi el servei informàtic.

stats