L'associació Ex-Mena s'ofereix a mediar en el conflicte del centre de menors de Rubí
Els joves extutelats denuncien que els partits polítics els utilitzen per fer campanya electoral
BarcelonaL'associació Ex-Mena s'ofereix a mediar en el conflicte del centre de menors de Rubí i pensa organitzar reunions amb els veïns per explicar la situació dels menors migrants no acompanyats. Els extutelats critiquen l'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, del PSC, per fer "un discurs ple d'odi i de racisme". Per a l'entitat és un exemple de com els menors migrants no acompanyats són "utilitzats per fer campanya electoral".
"Per què no parlen amb nosaltres, en comptes d'acusar-nos? Per què no contacten amb nosaltres per facilitar la relació entre els veïns i els migrants?", es pregunta la Iman, una noia de l'associació. Els joves extutelats creuen que cal conversar amb els ciutadans perquè entenguin la situació que pateixen els menors que migren sols. Volen que si el centre s'obre "no hi hagi el mateix odi de Canet o Castelldefels", on els menors van ser agredits.
Instrumentalització en campanya electoral
El col·lectiu ha retret als polítics que hagin "trencat un acord en què es van comprometre no utilitzar la immigració com a alarma electoral". Partits polítics, entitats i agents socials van signar el primer acord contra el racisme l'1 d'abril, un pacte per un debat responsable de la immigració i en què es reclamava no fer ús partidista del fenomen. "No han trigat en trencar aquest acord", diu la Lamiae, una altra noia del col·lectiu, que denuncia l'ús partidista que ha fet el candidat del PP a l'alcaldia de Barcelona, Josep Bou, que proposa retornar al país d'origen els menors: "Per què no troba una altra solució que no sigui retornar-nos? ¿S'ha preguntat per què venim aquí i deixem la nostra família? Hi ha molts problemes darrere de cada nen". "Som persones, no criminals, i també tenim sentiments", conclou.
Dissabte el candidat a l'alcaldia de Barcelona d'ERC, Ernest Maragall, va fer un acte de campanya on va jugar a futbol amb menors migrants. Els joves extutelats consideren que "només volia una fotografia per fer campanya". També han denunciat que l'actual alcaldessa, Ada Colau, ha augmentat els controls de la Guàrdia Urbana per Ciutat Vella. Els joves han destacat que el 82% dels menors migrants no cometen delictes. L'Aouatif denuncia que els posin "tots al mateix sac de delinqüents".
Els joves migrants creuen que el sistema d'acollida de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) de la Generalitat és bo al principi, perquè acull els menors migrants, però consideren que "el procés es va dificultant més endavant". L'associació Ex-Mena reclama un sistema més inclusiu, on tinguin en compte les necessitats individuals de cada menor i es conversi amb ell per a saber què vol i què no. També denuncien que els centres estan massa allunyats dels nuclis de les ciutats, on hi ha les oportunitats de trobar feina i d'arrelament.
El Homrani: "obrim un centre cada dues setmanes"
El conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, també ha reaccionat avui a la polèmica amb els veïns de Can Rosés. En una entrevista al programa de Josep Cuní a la SER ha reconegut que el ritme d'obertura de centres dificulta les coses: "Abans obríem un centre cada vuit mesos i ara n’estem obrint un cada dues setmanes, i això és complicat". La previsió, segons El Homrani, és obrir el centre de Rubí entre mitjans i finals de juny, i assegura que es va comunicar la voluntat de fer-ho a les institucions locals i comunitats de veïns el 2 de maig. Per al conseller és una aposta política perquè la protecció del menors no distingeix el seu origen. Segons les dades que esgrimeix el conseller, al llarg del 2018 hi hagut 803 migrants que s’han fet adults: "Un 70% han continuat atesos per la DGAIA i un 30% no. El que ens preocupa és com som capaços d’aconseguir que aquests nois, quan surtin del sistema de protecció, puguin tirar endavant un projecte vital: aquest és l’element clau".