VIOLÈNCIA MASCLISTA

L’assetjament sexual, una plaga que pateix una de cada deu treballadores

La policia investiga qui va difondre un vídeo sexual d’una empleada d’Iveco que es va acabar suïcidant

L’exterior de la planta de l’empresa Iveco a San Fernando de Henares (Madrid) on una empleada s’ha suïcidat per la difusió d’un vídeo seu de contingut sexual.
Pau Esparch
29/05/2019
3 min

BarcelonaLa Verónica es va suïcidar dissabte després que es difongués entre els seus companys de feina un vídeo íntim de contingut sexual. Treballava a la planta de Madrid de l’empresa Iveco, dedicada a la fabricació de camions i altres vehicles. La dona, de 32 anys, es va treure la vida després que les imatges haguessin circulat per un grup de WhatsApp dels treballadors i que divendres arribessin al seu entorn familiar. La Policia Nacional investiga qui va gravar, enviar i reenviar el vídeo, unes accions que constitueixen un cas clar d’assetjament sexual a la feina. CCOO denunciarà Iveco a la Inspecció de Treball per no haver actuat i haver considerat la situació un afer privat malgrat que en tenia coneixement des de dijous passat.

En aquest cas, “és claríssim el risc psicosocial [que patia la treballadora]”, i que acaba amb la seva mort, alerta la vicepresidenta de l’Associació de Dones Jutges de l’Estat, Mar Serna, que és magistrada d’un jutjat social de Barcelona. “L’empresa està obligada a protegir els treballadors respecte de tot risc, no només el físic”, subratlla, i afegeix que també “tenen dret a la intimitat i a la dignitat” dins la companyia.

A Catalunya, un 11,9% de les dones manifesten haver sigut víctimes d’assetjament sexual al seu lloc de treball, segons les dades de l’enquesta sobre seguretat a la feina de la Generalitat. “No estem parlant d’un fet puntual ni de persones concretes”, assegura la directora general d’Igualtat del Govern, Mireia Mata. Malgrat reconèixer que el cas d’Iveco és “una situació extrema”, certifica que la Generalitat rep denúncies de casos semblants. Això passa amb els que s’acaben fent públics, perquè encara hi ha molts casos que no els arriben: “És una situació més oculta del que es declara. Ens preocupa molt”, afegeix. L’advocada laboralista Joana Badia, de Nèmesi Advocades, assegura que l’assetjament sexual “és una realitat constant” a les empreses: “Malauradament aquest cas ha acabat de manera molt tràgica, però la Inspecció de Treball fa intervencions contínues per aquest motiu”.

Tot i ser una de les plagues més invisibles de la feina, les empreses estan obligades a tenir un protocol per prevenir i actuar davant l’assetjament sexual i per raó de sexe. “Quan es detecta un cas així s’ha d’activar el protocol, obrir una comissió i tallar la situació tan aviat com sigui possible”, subratlla Mata. De fet, la directora d’Igualtat apunta que totes les companyies, tant si tenen un treballador com si en tenen deu mil, “han de disposar d’un protocol contra l’assetjament sexual”. El document estableix “uns criteris objectius d’actuació i també de penalització”.

Fins a 600.000 euros de sanció

Un grup de treballadors d’Iveco van expressar ahir que la majoria dels empleats “van mostrar la seva disconformitat” amb la difusió del vídeo de contingut sexual de la seva companya de feina. Alguns també es van concentrar a l’exterior de la planta de San Fernando de Henares, a Madrid. Badia explica que l’empresa es pot enfrontar a una sanció de fins a 600.000 euros per no vetllar per la seguretat dels treballadors ni aplicar el protocol contra l’assetjament. L’advocada afegeix que hi pot haver sancions penals per als empleats que hagin difós el vídeo, i insisteix que l’empresa per la seva banda podria haver penalitzat els treballadors pel seu comportament amb expedients disciplinaris, que poden implicar la suspensió de sou i feina. El responsable de salut laboral de CCOO a Catalunya, Francesc Montoro, també apunta que “s’ha de fer visible” si l’empresa no aborda l’assetjament que pateix una persona i s’ha d’analitzar si es pot tractar d’una situació col·lectiva: “No seria la primera vegada que estires un fil i surten més casos”.

La directora general d’Igualtat del Govern recorda que l’assetjament sexual i per raó de sexe “va des de bromes de caràcter masclista fins a la discriminació en una promoció per ser dona o en edat de maternitat”. “Els casos més genèrics són els de baixa intensitat però pretenem que cap assetjament sigui possible”, sentencia.

stats