L’assassinat del Samuel crea “preocupació màxima” en el col·lectiu LGTBI
L’alerta arriba després d'un augment de les agressions físiques en les últimes setmanes
Barcelona“El Samuel no ha mort. Al Samuel l’han matat”. És un dels missatges que més s’ha repetit en les últimes hores, igual com el de “Justícia per al Samuel”. Dissabte a la matinada el Samuel, de 24 anys, va ser assassinat mitjançant una pallissa a l’exterior d’una discoteca de la Corunya, a Galícia. La seva mort ha impactat el col·lectiu LGTBI perquè els testimonis expliquen que el grup que va agredir el Samuel fins a matar-lo li cridaven “maricon”. L’assassinat ha creat “preocupació màxima” en el col·lectiu LGTBI de Catalunya, que en les últimes setmanes ja havia avisat d’un augment de les agressions físiques. L’última s’ha conegut fa poques hores: els Mossos d’Esquadra investiguen l'agressió a un jove a Sant Cugat del Vallès, a qui van deixar inconscient, mentre també li deien “maricon”.
Els investigadors de la Policia Nacional de la Corunya encara no han fet cap detenció arran de la mort del Samuel. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat que “s’ha identificat molta gent que hi havia pels voltants” del lloc on va tenir lloc l’assassinat, tot i que ha desmentit que hi hagi persones detingudes, en contra del que havia transcendit diumenge. “No està exclosa cap hipòtesi, ni el delicte d’odi ni qualsevol altra”, ha afegit Marlaska, que no ha volgut anticipar que el crim estigués motivat pel fet que la víctima fos homosexual. Els investigadors han assegurat que la pallissa hauria començat per l’ús d’un mòbil, perquè, uns minuts abans, el Samuel estava amb una amiga fent una videotrucada que, segons la policia, hauria pogut causar confusió al grup de joves que van agredir-lo.
Però el president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, veu “indecent” que es posi en dubte la motivació. “Com pot ser que ens creguem abans que el maten per un mòbil que per maricon?”, es pregunta. Rodríguez alerta que “l’homofòbia mata”, després que s’hagi constatat “més intensitat” en les agressions contra les persones LGTBI a Catalunya. L’alarma es va disparar, sobretot, a finals de maig per un atac homòfob a la platja del Somorrostro de Barcelona, on cinc homes van apallissar dues parelles d’homes gais. Els Mossos van mostrar preocupació per la violència “desmesurada”: una de les víctimes va patir una fractura a la mandíbula, va perdre diverses dents i va haver de ser intervingut quirúrgicament.
Un espiral de violència que no ha cessat. I així Nació Digital ha avançat que el 26 de juny a la matinada, durant la festa major de Sant Cugat, un grup de joves va increpar un noi fins que va perdre el coneixement cridant-li “maricon”. Fonts dels Mossos han explicat a l’ARA que la pallissa va passar després que els agressors demanessin el mòbil i tabac a la víctima. Els investigadors encara no han identificat els autors. “No ens poden deixar sols. S’han de prevenir els comportaments i s’han de fer polítiques que fins ara no han donat resultats”, exigeix Rodríguez. Per expressar aquest malestar, diverses ciutats han convocat concentracions de rebuig per l’assassinat del Samuel.
La mobilització a Barcelona ha sigut multitudinària i ha reunit centenars de persones que han omplert tota una cruïlla de la superilla de Sant Antoni. La munió de gent, que s'ha manifestat en un ambient festiu i reivindicatiu, ha exhibit banderes LGTBI i un dels càntics ha sigut: "Fora feixistes dels nostres barris", després que hagin aparegut unes pintades amb la paraula "Farsa" al centre LGTBI de la ciutat.
Sector “violent” de la societat
“Tenim la responsabilitat de no tolerar els comportaments violents ni els estereotips. Hem de prendre consciència que no són aïllats i que hi ha raons estructurals”, adverteix Gracia Trujillo, professora de sociologia de la Universitat Complutense de Madrid. Segons Trujillo, “un sector violent” de la societat està “colpejant” els que considera “subordinats”. “No només en les persones LGTBI. També en les dones assassinades, les agressions racistes, la criminalització de la immigració... És una violència amb les mateixes raons”, assegura. Pel que fa a l’increment de les agressions en les últimes setmanes, Trujillo diu que ha coincidit el debat de la llei LGTBI –més coneguda com a llei trans– amb la celebració de l’Orgull a moltes ciutats, cosa que pot haver fet que “els discursos d’odi siguin més visibles i presents”.