CRISI SANITÀRIA

Dos fàrmacs que es provaran en 3.000 persones han de permetre reduir la transmissió del coronavirus

L'assaig català per frenar la pandèmia reclutarà pacients a la conca d'Òdena i el nord de Barcelona

Infermeres de l’Hospital Doctor Josep Trueta de Girona en una imatge d’arxiu.
i Lara Bonilla
16/03/2020
4 min

BarcelonaDes d'aquest dilluns està en marxa un assaig clínic a Catalunya per aturar la propagació del coronavirus i, de retruc, intentar també mitigar la saturació del sistema sanitari. L'objectiu no és la cura de la malaltia a nivell individual sinó reduir la capacitat de transmissió del virus entre la població que no només no s'atura sinó que va a més.

L'assaig, del qual han donat detalls aquest dilluns al matí la consellera de Salut, Alba Vergés, i l'investigador Oriol Mitjà, s'engegarà a dues zones de Catalunya: la conca d'Òdena (Anoia), on s'ha registrat un brot important, i la zona nord de Barcelona, que inclou 71 municipis del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Barcelonès Nord i el Maresme.

L'assaig va dirigit tant a les persones infectades com als seus contactes i, aquests últims són especialment importants per frenar la propagació del virus. Es reclutaran 195 persones amb Covid-19 i es calcula que cadascuna tindrà uns 15 contactes de mitjana als quals també se'ls tractarà. "En total, esperem que l'assaig tindrà impacte sobre 3.000 persones", ha confirmat el professor associat en recerca de malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona, Oriol Mitjà.

En el marc de l'assaig clínic s'administraran dos fàrmacs, un per a les persones amb Covid-19 amb símptomes lleus i un altre per als seus contactes. Als casos positius se'ls administrarà un antiretroviral, el Darunavir, que és un inhibidor de la proteasa que s'ha utilitzat en el tractament de les persones amb VIH i que hauria de reduir la càrrega viral del pacient infectat de manera que es podria reduir la seva capacitat d'infecció."L'objectiu és disminuir el nombre de dies que aquesta persona és infecciosa", ha explicat Oriol Mitjà, professor associat en recerca de malalties infeccioses i salut global de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona.

També es tractaran tots els contactes d'aquesta persona positiva amb hidroxicloroquina, un fàrmac antimalàric que ja es prescriu en malalties sistèmiques reumatoides, l'artritis o el lupus. Aquest fàrmac hauria d'evitar el desenvolupament de la malaltia. Amb aquesta estratègia s'espera que els contactes estiguin protegits almenys durant 21 dies amb només tres dosis. És un tractament massiu focalitzat en les persones que han estat en contacte amb un infectat. "L'objectiu és disminuir la proporció d'infeccions de contactes", ha afegit Mitjà, que assegura que aquest assaig és la "primera eina que ens permetrà crear una barrera de contenció per al virus".

De fet, l'assaig parteix de la premissa que el Covid-19 és una malaltia molt contagiosa. Es calcula que una persona amb coronavirus en contagia tres més. Cada malalt pot "infectar entre el 5 i el 15% dels seus contactes pròxims de la llar o la feina i l'objectiu és aturar aquestes cadenes d'infecció", ha destacat l'investigador català. Una persona amb coronavirus és infecciosa durant uns 14 dies des que comença a presentar símptomes de la malaltia i la transmissió és per la secreció de virus amb partícules orals.

La consellera Vergés ha demanat "la màxima col·laboració" a totes les persones amb les quals es contacti per participar en l'assaig. El projecte, del qual s'espera obtenir els primers resultats en tan sols 21 dies, és el primer al món que planteja una estratègia preventiva per frenar el contagi de la malaltia. Si els resultats són positius, permetran "prendre decisions a nivell assistencial" i administrar els fàrmacs a tots els casos i els seus contactes, ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Es reclutaran els pacients als hospitals

El reclutament de participants es farà ràpidament per tenir aviat els primers resultats i, de fet, s'han accelerat tots els processos per engegar l'assaig com més aviat millor, ja que la propagació del coronavirus no s'atura. Segons han explicat les autoritats sanitàries, la gent "no ha d'esperar a ser convocada per via telefònica" per participar en l'assaig, sinó que es reclutaran els pacients als serveis d'urgències i als serveis epidemiològics dels hospitals catalans.

L'estratègia ha despertat l'interès de la Fundació Bill i Melinda Gates, la iniciativa privada més important del món en la lluita contra la malària, i també el de l'OMS, que ha fet una crida per desenvolupar estratègies preventives de pre i postexposició, i en els pròxims dies es farà una reunió telemàtica a Ginebra en què l'assaig de Catalunya serà una de les tres propostes que es presentaran. Mitjà ha explicat que investigadors d'Austràlia i els EUA també han presentat propostes similars a la catalana, però l'assaig català és el primer que s'ha posat en marxa. A Catalunya, més hospitals i centres de recerca estan col·laborant en estudis internacionals davant del coronavirus.

Vergés ha confirmat que ja s'ha informat al ministre de Sanitat, Salvador Illa, d'aquest assaig, que ha estat aprovat per l'Agència Espanyola de Medicaments, i que compta amb finançament privat dels laboratoris, que han aportat els fàrmacs, de la Fundació Lluita contra la Sida, de l'Hospital Germans Trias i Pujol, i del departament de Salut.

Les autoritats sanitàries han insistit que el millor criteri per disminuir les infeccions és quedar-se a casa per reduir els contactes, evitar els desplaçaments i aplicar les mesures de confinament així com les mesures d'higiene per evitar la propagació del virus. "L'estratègia de prevenció sembla cabdal per al control de l'epidèmia", han destacat.

stats