INFRAESTRUCTURES
Societat 31/07/2015

Ascó es desmarca ara del cementiri nuclear

Castella-la Manxa vol aturar el magatzem que el PP va decidir construir a Conca

Mario Martín Matas
2 min

Barcelona“És una guerra que no tenim aquí ara mateix”, va assegurar ahir un portaveu de l’Ajuntament d’Ascó per garantir que el municipi de la Ribera d’Ebre no aprofitarà la tibantor que hi ha entre el govern espanyol i la Junta de Castella-la Manxa per tornar a optar a la construcció del magatzem de residus nuclears.

El PP va decidir el desembre del 2011 que seria Villar de Cañas, un petit municipi de la província de Conca, qui acolliria la polèmica instal·lació. Va fer-ho amb el suport de la llavors presidenta de la comunitat, María Dolores de Cospedal, però ara que el PSOE hi torna a governar, l’acord ha saltat pels aires i amenaça de convertir-se altre cop en un maldecap per a l’executiu central, que volia deixar el tema enllestit abans que s’acabi la legislatura. Villar de Cañas, de fet, va obtenir la quarta millor nota dels vuits municipis que eren candidats a acollir el magatzem, darrere de Zarra (Vall de Cofrents), Ascó i Yebra (Guadalajara), i en la seva elecció van pesar més els criteris polítics que els tècnics.

Recursos denegats

Davant d’aquesta elecció, Ascó i Yebra van iniciar una sèrie de recursos judicials que tot just van tancar-se l’any passat amb la negativa del Tribunal Suprem (TS), que donava per bona la decisió de portar els residus nuclears a Conca. En el cas d’Ascó, la candidatura s’havia donat per bona malgrat que el Parlament va votar fins a tres cops en contra que Catalunya acollís la infraestructura -els anys 2008, 2010 i 2011-, amb un ampli suport de CiU, ERC, el PSC i ICV-EUiA.

El municipi tarragoní, que ja acull dos dels vuits reactors nuclears que hi ha a l’Estat, va aprovar el gener del 2010 presentar-se a l’elecció. Va fer-ho durant el mandat de l’alcalde Rafel Vidal (CiU), gràcies al suport de la meitat dels regidors d’Independents d’Ascó. Va mantenir-la el 2011, quan va revalidar la seva majoria, però ara l’Ajuntament ha canviat de color i el govern municipal l’encapçala Josep Maria Buixeda, de la mateixa formació independent. “No mourem res ni presentarem cap recurs”, va assegurar ahir un portaveu del consistori per ratificar que la polèmica l’hauran de solucionar entre el govern central i la Junta de Castella-la Manxa.

La impopularitat de construir l’ATC -les sigles per referir-se al magatzem- té a veure amb el fet que ha d’acollir els residus radioactius de tot l’Estat, alguns dels quals continuen sent perillosos durant centenars d’anys. També els de Vandellòs I, la central desmantellada després de l’incendi que va patir l’any 1989. Aquests residus es guarden a França, però des del 2011 l’Estat paga uns 22 milions d’euros l’any per aquest servei.

Ara hi ha diversos llocs a l’Estat on es guarda combustible gastat -a Ascó funciona un petit magatzem des del 2013-. El Congrés de Diputats va aprovar el 2004 la necessitat de construir una instal·lació que els centralitzés tots, com ja es fa a Holanda o en altres països. Onze anys després, la polèmica queda lluny d’estar resolta i sembla que, altre cop, acabarà als tribunals.

stats