Societat18/04/2018

Menys metges investigats per pròtesis defectuoses

El jutge arxiva la causa a 39 cirurgians i 10 treballadors de Traiber i la manté contra vuit facultatius

Pau Esparch
i Pau Esparch

BarcelonaUn total de 47 metges de 23 centres mèdics de Catalunya eren a la llista d’investigats de la branca del cas Innova que estudia la col·locació de pròtesis defectuoses de Traiber. A finals del 2015, el jutge va obrir el procés d’investigació contra els 47 cirurgians i 13 responsables de l’empresa de pròtesis: en total 60 persones. Però ahir es va saber que el magistrat ha decidit reduir la llista d’investigats: ha arxivat la causa a 39 metges i 10 treballadors de Traiber perquè no ha trobat prou proves de la seva implicació en la presumpta trama de col·locació de pròtesis, tot i saber que estaven en mal estat, a pacients. Fonts de l’acusació particular que representen la majoria de les víctimes de les pròtesis asseguren que l’arxivament que es va fer públic ahir no suposa que la causa judicial estigui a punt d’arribar a judici, ja que s’ha demanat investigar altres facultatius i el forense encara ha d’examinar els pacients.

Des que el jutjat d’instrucció número 3 de Reus, que porta el cas Innova, va anunciar la investigació contra una cinquantena de metges fa tres anys, s’ha dedicat a interrogar els 47 cirurgians. També ha fet el mateix amb els responsables de Traiber investigats. Després de les citacions, el jutge ha conclòs que no hi ha ni tan sols proves que els 39 metges a qui ara ha arxivat la investigació “arribessin a col·locar” les pròtesis defectuoses, sinó que l’empresa hauria intentat contactar amb ells perquè ho fessin. “L’aparició dels seus noms a les fitxes comercials era tan sols un desig de Traiber de contactar amb ells i de, potser, oferir-los comissions per col·locar les peces”, ha argumentat el jutge. El mateix magistrat ha reconegut que cap dels 39 facultatius va acceptar les comissions i que en molts casos “ni es van arribar a produir les reunions” amb l’empresa.

Cargando
No hay anuncios

El jutge ha considerat que “és lògic pensar que els responsables de Traiber intentaven posar en marxa una estratègia comercial agressiva, moltes vegades amb aparença delictiva, al final de la seva vida empresarial” perquè, segons el magistrat, el mercat “havia situat Traiber com una empresa obsoleta i sense rellevància al circuit ortopèdic: per això es va veure obligada a falsificar les etiquetes”. En aquest últim punt, la interlocutòria del jutjat de Reus fa referència a la sospita que, malgrat que les pròtesis caducaven, se n’havia allargat l’ús perquè s’hi posaven noves etiquetes amb una data de caducitat falsificada.

Cargando
No hay anuncios

Cop al Col·legi de Metges

Quan es va conèixer la investigació als 47 cirurgians, el Col·legi de Metges va qualificar de “desproporcionada” la imputació d’una cinquantena de professionals. Un d’ells era l’expresident de l’entitat Miquel Vilardell, un dels 39 als quals ara se’ls ha arxivat la investigació. Tot i això, la decisió de finals del 2015 del jutge del cas Innova va suposar un cop per al gremi, i el Col·legi de Metges va sortir a demanar que “s’aclarís” la causa al més aviat possible perquè s’havia creat “una situació d’alarma”. En la seva nova interlocutòria, el magistrat ha retret a les defenses dels cirurgians que hagin demanat l’arxivament de la seva investigació amb justificacions com la reputació o el prestigi. El jutge ha dit que “espera que els metges” que han esgrimit aquest argument “no distingeixin els seus pacients” per una raó de prestigi i reputació, i els tractin a tots igual.

Cargando
No hay anuncios

El magistrat se centra ara en els investigats que queden en la causa de Traiber —la peça separada número 15 del cas Innova— per la sospita que els cirurgians podrien haver col·locat les pròtesis defectuoses a canvi d’una comissió. Pel que fa al cas Innova, es tracta de la presumpta trama de corrupció al voltant del conglomerat d’empreses públiques de l’Ajuntament de Reus.