Arxiven la causa sobre el nou parc eòlic del Baix Ebre

El tribunal conclou que la primera tinenta d’alcaldia del Perelló no va cometre cap delicte de prevaricació

Parc eólic al poble de Perelló
3 min

BarcelonaEl jutjat número 5 de Tortosa ha arxivat la causa oberta contra la primera tinenta d’alcaldia del Perelló (Baix Ebre), Carme Bladé, per un suposat delicte de prevaricació en la subscripció de contractes per construir el polèmic parc eòlic de l’Ametlló. Es tracta d’un parc que es vol edificar entre els termes municipals del Perelló i de l’Ametlla de Mar, i que tindria deu molins gegants, de 180 metres d’alçada. És a dir, serien més alts que l’Hotel Vela de Barcelona.

Dos veïns afectats pel projecte van presentar una denúncia contra la primera tinenta d’alcaldia al considerar que la societat promotora del parc eòlic, CxC Energia Renovable, actuava amb total avantatge al Perelló perquè Bladé treballa per a aquesta empresa des de fa 19 anys. La jutge Judit Cano Torres resol que no existeix incompatibilitat entre la feina que la primera tinenta d’alcaldia fa en aquesta empresa i el seu càrrec a l’Ajuntament i que, en conseqüència, Bladé no va cometre cap delicte.

Abstenció a l'Ajuntament

“La senyora Bladé es va abstenir de votar en les reunions del consistori en les quals es tractaven els temes del mencionat projecte”, diu la jutge com a exemple a la interlocutòria. A més, destaca que Bladé “percep rendiments econòmics per assistències i, en conseqüència, no està en règim de dedicació exclusiva o parcial” a l’Ajuntament. I afegeix que la feina de Bladé a la societat promotora del parc eòlic és fer visites guiades per a estudiants i gent gran als molins de vent que ja existeixen al Perelló i, per tant, no té cap càrrec administratiu o representatiu en aquesta empresa.

Malgrat això, un dels veïns denunciants va al·legar que Bladé va ser qui li va oferir un contracte en representació de CxC Energia Renovable per acceptar la instal·lació d’un dels nous molins a les seves terres. Bladé no ho va desmentir, però va aclarir davant el tribunal que ho va fer de forma no oficial i en un moment en què encara no se sabia el lloc exacte on els nous aerogeneradors serien instal·lats. A més, la investigació del jutjat ha constatat que Bladé no va intervenir en cap altre dels contractes subscrits, sinó que ho va fer un representant de l’empresa.

Finalment, els denunciants també consideraven sospitós que l’Ajuntament no presentés al·legacions contra el nou parc eòlic, ni n'informés els veïns fins al cap de més d’un any, tot i que Bladé en tenia constància. En canvi, l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar –l’altre terme municipal afectat pel projecte– sí que hi va presentar al·legacions i fins i tot va impulsar una reforma del pla urbanístic per evitar que aparells de les dimensions previstes es puguin instal·lar al seu territori. Malgrat això, la jutge considera que “no s’extreuen de la decisió municipal” de l’Ajuntament del Perelló “indicis racionals de comissió delictiva”.

“En definitiva, la senyora Bladé no va intervenir oficialment en els afers relatius al projecte, ni tampoc va tenir capacitat d’influència en la seva aprovació, tenint en compte que la decisió la pren el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat”, conclou el tribunal. El Perelló, un poble de menys de 3.000 habitants, ja és en l’actualitat el segon municipi de Catalunya amb més molins de vent: en té setanta-dos. Si finalment el nou parc eòlic de l’Ametlló tira endavant, en tindrà setanta-cinc.

  

stats