Arxivada la querella d'un grup de recerca de la UB contra una entitat antisectes

El CREA va desistir de continuar les accions judicials i, a més, el cas ha prescrit

BarcelonaLa querella del grup de recerca CREA de la Universitat de Barcelona contra l'entitat antisectes Redune ha quedat arxivada, segons ha anunciat l'entitat en un comunicat de premsa i ha pogut comprovar l'ARA a través d'una interlocutòria del jutjat d'instrucció número 12 de Barcelona. Els responsables del grup de recerca havien denunciat Redune i alguns dels seus membres per injúries i calúmnies –fins i tot reclamant-los una indemnització de 50.000 euros– arran de la web afectadoscrea.org, on exmembres del grup de recerca havien publicat testimonis de la seva experiència al CREA, tal com explica Redune. La interlocutòria indica que la querella del CREA s'ha arxivat perquè els mateixos responsables del grup de recerca han fet marxa enrere i han desistit a tirar-la endavant i, a més, el cas ha prescrit. L'arxiu és ferm i no es pot recórrer.

El conflicte ve arran de set denúncies per comportaments sectaris que es van presentar contra el CREA ara fa cinc anys –tot i que ja n'hi havia hagut d'anteriors, el 2006– i que la Fiscalia va acabar arxivant perquè, segons la Guàrdia Civil, no hi havia "prou elements" que impliquessin cap infracció penal. En aquell context, coincidint amb la presentació de les denúncies, l'entitat Redune i algunes persones que asseguraven que havien estat vinculades al CREA van obrir una web per explicar les seves experiències amb el grup de recerca, i la van difondre a través de les xarxes socials. A la web, els testimonis, identificats només amb un nom de pila, relaten detalls sobre el funcionament del grup, les pressions i les dinàmiques de control que asseguren que hi van viure. El CREA, per la seva banda, es defensa de totes aquestes acusacions en un apartat de la seva web.

Cargando
No hay anuncios

"Tot i les accions legals del CREA cap a la nostra tasca hem mantingut la nostra activitat de prevenció i divulgació de comportaments observats de caràcter coercitiu que, segons exmembres d'aquest grup, els han afectat de manera greu a ells i al seu entorn més pròxim", assegura el comunicat de premsa en què Redune ha difós l'arxivament de la querella. L'entitat insisteix que precisament per continuar difonent aquests testimonis la web continua publicada.

Arran de la querella contra Redune, el CREA també va emetre un comunicat el 2018 en què acusava els membres de l'entitat d'assetjadors sexuals de segon ordre. Segons el seu argument, el 1995 van començar a denunciar casos de violència masclista a les universitats i el 2003 van començar a fer recerca sobre la qüestió. Arran d'això, "els assetjadors es van unir per revictimitzar les víctimes i fer assetjament sexual de segon ordre als que els donàvem suport". Per al grup de recerca, doncs, els que els denunciaven eren els assetjadors i els seus còmplices, que "anomenen llibertat d'expressió a la difusió de les seves calúmnies contra les víctimes". Tot i aquestes acusacions, finalment el CREA va acabar desistint en la querella contra els membres de Redune.

Cargando
No hay anuncios